Ansamblu de arhitectură rurală Costești

Cod: MH-II-a-B-10260
Localitate: Costești
Adresă:  Ansamblul se desfășoară de-a lungul drumului județean DC 49.
Datare: sec. XIX

Descriere:  Satul Costești are o poziție strategică, fiind închis de toate părțile de dealuri; nu are decît o cheie sau strîmptoare, pe unde este un drum pentru mersul carelor și trăsurilor, și prin care se scurge Pîrîul Costeștilor, ce-și ia sorgintea din Furcitura-Băniei.” Poziția altimetrică a satului Costești diferă de cea a actualei reședințe de comună – satul Balta,relieful carstic fiind mult mai prezent aici. În ceea ce privește casele întâlnite aici se poate observa construirea unei întregi reţele de construcţii fortificate în teritoriu, prin frecvenţa zidăriei de piatră la „toate acele construcţii cu rol utilitar, pivniţe şi conace de plai, conacele de deal şi toate locuinţele şi adăposturile întărite sau culele de toate felurile.

Istoric:  Satul Costești constituia o comună de sine stătătoare la începutul secolului al XX-lea.
„Costești, com. rur., în jud. Mehedinti, pl. Cloșani, la distantă de 41 kil. de orașul Turnu-Severin, iar de Baia-de-Arama, reședința plasei, de 28 kil. E situată la poalele dealuluI Bănia. Succesiunea influențelor administrative din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea (austriacă, românească) impun prin legislație regruparea așezărilor dispersate pe dealuri către noi nuclee, în apropierea vetrelor istorice sau a unor vetre noi constituite, de cele mai multe ori de-a lungul rețelelor de văi.

button-5


Documentarea (fotografică, orală și relevee minimale) și fișa minimală a ansamblului rural au fost realizate în cadrul proiectului Trecut pentru viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți (2016), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național