EXPOZIȚIA “ARHITECTURA GPMH”, UN SUCCES

Vernisajul expoziţiei “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi” a adus în sala Acvariu a Muzeului Ţăranului Român zeci de tineri interesaţi de arhitectura tradiţională şi de modul în care acesta influenţează identitatea regională specifică.

Evenimentul a creat contextul pentru un dialog despre necesitatea protejarii patrimoniului cultural naţional, la care au participat arh. Radu Petre Năstase, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, dr. Virgil Niţulescu, directorul MŢR, arh. Neculai Octavian şi Ion-Constantin Şolga, preşedintele de onoare MAIE.

Preşedintele de onoare al Asociaţiei MAIE, Ion-Constantin Şolga este de părere că “Acest proiect contribuie la conştientizarea importanţei conservării şi restaurării obiectivelor culturale, precum şi la păstrarea specificului local al noilor clădiri. Fiecare imagine din expoziţie stă mărturie a frumuseţii satului mehedinţean şi a necesităţii protejării sale”. 

Protejarea patrimoniului naţional este un efort ce trebuie să continue prin acest tip de exerciţii, care aduce publicului în atenţie frumuseţea patrimoniului naţional şi stadiul în care se află şi bănuiesc că va contribui în a sensibiliza publicul în a înţelege cât de important este acest demers” a declarat Radu Petre Năstase, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului.poza-articol-stire-30-09-2014

Directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, dr. Virgil Niţulescu şi-a manifestat bucuria de a fi găzdui această expoziţie, considerând că demersurile de acest gen contribuie la protejarea elementelor de patrimoniu “Superb exercițiu intelectual pentru salvarea patrimoniului cultural!”. 

Arh. Octavian Neculai a mărturisit că prin acest proiect “Am descoperit o arhitectură reală şi o ţară nouă, reală. În România se poate”.

În cadrul vernisajului au fost lansate albumul de prezentare, ghidul de recomandări şi site-ul www.arhitectura-gpmh.ro, realizate în cadrul proiectului “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Studiu de caz în comunele Balta, Isverna şi Ponoarele”, realizat de Asociaţia MAIE şi finanţat de AFCN.