Patrimoniul speologic din GPMh

Povestea pământului în Geoparcul Platoul Mehedinți coboară adânc pe axa timpului. Localizate în Podișul Mehedinți, culmile acum netede, ce poartă pe umeri sate răsfirate, ne vorbesc de fapt despre mari prăbușiri ale munților, la sfârșit de neozoic. Așa ia naștere una dintre cele mai interesante zone ale României.

Urmele munților care cândva erau aici sunt încă prezente, constituind cartea de vizită a acestui loc. „Și nu trebuie neapărat să fii speolog ca în acest decor să simți peștera ascunsă sub pământ și în conștiința oamenilor. Revelația lumii subterane este una dintre cele mai mari surprize cu care podișul Mehedinți iese din anonimatul său”, scria în 1941 I. Vintilescu pe când studia acest podiș.

Peștera Bulba

Peștera Bulba uimește prin frumusețea galeriilor sale, fiind încadrată în categoria A, la fel ca celelalte două peșteri prezentate, categorie ce cuprinde rezervațiile speologice de valoare excepțională, reprezentative pentru patrimoniul speologic național.

Peștera se întinde de fapt sub teritoriul comunei Ponoarele pe o distanță de 5 km, fiind structurată pe 3 etaje. Primul este activ, fiind străbătut de apele Bulbei. În etajele superioare se află una dintre cele mai frumoase galerii ale peșterii, lungă de aproape un kilometru: Galeria Vălurilor de Cristal. Alte galerii precum Sala Pașilor, Templul Egiptean sau Galeria cu Anastomoze transformă peștera într-un muzeu aparte, în care publicul trebuie să-și câștige vizita prin dovezi de curaj.

Peștera Topolnița

Peștera Topolnița este una dintre cele mai spectaculoase peșteri de pe teritoriul țării noastre, fiind și a doua cea mai mare rezervație speologică din România, măsurând aproximativ 25 de km. Galeriile, dispuse pe patru etaje, au în componența lor numeroase săli uriașe, cascade, formațiuni inedite de stalagmite și stalactite, iar denumirile lor sunt pe măsură: Marele dom stalagnitic, Lacul de Cleștar, Pădurea cu lumânări. Peștera a atras dintotdeauna oamenii, în adâncurile acesteia descoperindu-se vetre de foc din neolitic, dar și epoca dacică și cea medievală. Oamenii au urmat firul apei, care și-a croit drum printre stânci, a pătruns în subteran și a sculptat ceea ce astăzi a fost declarat un monument al naturii.

Peștera Isverna

Peștera Isverna este una dintre cele mai renumite rezervații speologice din țară. Aceasta se remarcă prin cel mai mare izvor carstic din județul Mehedinți care a determinat formarea unor complicate rețele de galerii subacvatice, cele mai lungi de acest fel din România (~ 1,5 km). Cu asemenea particularități, peștera Isverna constituie un monument al naturii care a atras atenția cercetătorilor încă din 1914. Apele limpezi ale izvorului permit scafandrilor să exploreze peștera din ce în ce mai mult, descoperind porțiuni spectaculoase. Deși nu este accesibilă în întregime vizitatorilor, interacțiunea oamenilor locului cu aceasta a generat un bogat patrimoniu imaterial, cu legende despre comori ale împărăteselor și prinților Europei, dar cu haiduci.