Planuri de revitalizare

Se remarcă două posibile tipologii de dezvoltare care pot servi drept modele de valorificare sustenabilă a patrimoniului vernacular rural: structură hotelieră orizontală – albergo diffuso – și muzeu in situ – ecomuzeu Albergo Diffuso (hotel difuz) este un model de cazare și de gestionare a serviciilor hoteliere. Conceptul propune integrarea unei structuri de cazare în mijlocul culturii și al comunității locale. Această formulă s-a dovedit a fi adaptabilă așezărilor cu centre istorice valoroase din punct de vedere arhitectural, introducând spații de cazare în clădirile vechi, neutilizate, reabilitarea lor și limitând construirea unor clădiri noi. Așezarea devine o rețea bazată pe spații comune și o serie de unități de cazare – toate situate în construcții existente.

Ecomuzeul este o structură muzeală condusă de o comunitate locală, fiind o alternativa la muzeul traditional și propunând constituirea unui muzeu viu: valorificarea autententicității patrimoniului natural, cultural și imaterial din teritoriu, prin implicarea comunității. Identificarea resurselor valoroase din teritoriu este primul pas în dezvoltarea unei strategii de dezvoltare durabilă și turistică.

Pe parcursul primei ediții a școlii de vara (25 august – 3 septembrie 2016), au fost realizate o serie de proiecte de revitalizare pentru fiecare sat în parte, elaborate de către participanți, sub îndrumarea coord. Bianca-Maria Bălșan, drd. arh. Irina Nemțeanu, stud. arh. Alexandra Anastasiu și dr. Andrei Mihail.

plan-sat-baltaplan-sat-costestiplan-sat-prejna