Ateliere de artă documentară

„GPMH Docs. Ateliere de artă documentară în Geoparcul Platoul Mehedinți”

În 2020, ne propunem să construim cadrul pentru explorarea contextului, istoriei, poveștilor și realităților satelor din Geoparcul Platoul Mehedinți, prin întâlnirea și colaborarea dintre profesioniști cu experiență în arta documentară și tineri, studenți sau absolvenți.

GPMh Docs include două ateliere (film și radio), organizate în paralel și continuă activitățile demarate în 2014 de Asociația MAIE prin documentarea fotografică a peisajului cultural din comunele Balta, Isverna și Ponoarele.

Perioadă

17 – 23 august 2020.

Unde are loc?

În comunele Balta, Isverna și Ponoarele, județul Mehedinți.

Cine poate participa?

Tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

Tematică

Proiectul pune în prim plan arta documentară ca modalitate de înțelegere și redare a realității unui spațiu rural într-o manieră subiectivă și îşi propune să creeze cadrul pentru documentarea istoriei, poveștilor și realităților satelor din Geoparcul Platoul Mehedinți prin facilitarea întâlnirii și colaborării dintre profesioniști cu experiență și tineri debutanți în realizarea unor materiale noi de artă documentară.

Abordare

Timp de sapte zile, participanții la ateliere vor avea oportunitatea de a învăța cum să își depășească limitele pentru a observa detaliile, a descoperi poveștile localniciilor și a dobândi abilități tehnice pentru a transforma observațiile în documentare.

Proiectul are în centru comunitatea locală, atât din perspectiva participării a şase tineri localnici la activităţile atelierelor, cât şi datorită faptului că localnicii vor reprezenta personajele cheie în materialele realizate. Mai mult, pe parcursul atelierelor vor fi organizate proiecţii de film şi dezbateri adresate localnicilor și participanților deopotrivă. Interacţiunea dintre comunitate şi participanți va fi oglindită de materialele produse şi va reprezenta o modalitate prin care poveştile locuitorilor Geoparcului vor rămâne în viață, chiar dacă satele sunt tot mai pustii.

Activități

Atelierul de film

  • Introducere în filmul documentar. Fundamentele și metodele de bază ale producției video
  • Explorarea satului. Fotografie și scurte filmări observaționale care au ca obiectiv identificarea tematicilor filmelor pe care participanții le vor produce în cadrul atelierului
  • Pre-producție și producție efectivă. Analiza materialelor brute și selecție
  • Montaj. Filmele documentare vor avea durată de 5-7 minute
  • Vizionarea și analiza materialelor video rezultate

Atelierul de radio

  • Introducere în principiile de bază în dezvoltarea materialelor radio
  • Dezvoltarea abilităților tehnice și narative necesare pentru colectarea conținutului audio (sunete din natură și interviuri cu localnicii)
  • Muncă de teren, „culegerea” sunetelor pentru realizarea unor prime materiale radio pe teme identificate de către participanți în legătură cu viața rurală din Geoparcul Platoul Mehedinți
  • Montaj și editare a materialelor finale
  • Realizarea emisiunii radio în direct, în prezența publicului (concept, producție și realizare a emisiunii efective de către participanți, sub îndrumarea coordonatorilor). Emisiunea va fi difuzată în direct, online, și va include: materiale radio realizate în timpul săpămânii, interviuri în direct cu invitați speciali din zonă, momente muzicale.

Calendar

7 august 2020 – termenul limită pentru înscriere
10 august 2010 – anunțarea participanților selectați

Atelierele de artă documentară: 17 – 23 august 2020

Transport, cazare, masă

Organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu microbuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților, pe durata desfășurării atelierelor, în localitățile Isverna și Ponoarele (pensiune). Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

Extras

La finalul atelierelor, participanții vor primi adeverințe de practică.

Înscriere

Viitorii participanții se pot înscrie online, până pe 7 august, prin completarea formularului disponibil aici. Cei selectați pentru participare vor primi un mesaj de confirmare din partea noastră pe 10 august.

SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR

ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI DE COVID 19

Organizarea programului „GPMh Docs. Ateliere de artă documentară în Geoparcul Platoul Mehedinți” va presupune respectarea tuturor deciziilor și recomandărilor emise de autorități în contextul stopării răspândirii epidedemiei provocată de COVID 19.

Participanții vor fi beneficia de un training privind desfășurarea în siguranță a activităților din cadrul programului și vor avea la dispoziție toate echipamentele necesare pentru protecție. Temperatura participanților va fi măsurată la sosire, iar în cazul în care aceasta depășește 37,3 grade sau temperatura stabilită de autorități la data începerii atelierului, vom refuza participarea.

Contact

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.