GPMh.Edu – Atelier de fotografie

📸Atelierul de fotografie, organizat în cadrul proiectului GPMH.EDU și susținut de Răzvan Dima i-a provocat pe tinerii din Ponoarele să folosească fotografiile ca mijloc de exprimare și comunicare. Atelierul a debutat cu sesiunile introductive prin care participanții au dobândit noțiunile de bază în fotografie, regulile de compoziție și tehnica de care au nevoie pentru a lucra cu aparatul de fotografiat.

Pornind de la tematica atelierului – interacțiunea dintre oameni și peisajul cultural și natural – participanții au descoperit fotografia de peisaj și portretul. Informațiile au fost aprofundate prin oferirea unor exemple și analizarea unor fotografii.

🖼️Sesiunile teoretice au fost continuate de activități practice prin care participanții au vizitat diferite locuri și oameni din satul lor. Ei au învățat cum să se folosească de lumina naturală în cadrul sesiunilor practice organizate la apus și răsărit, la obiectivele naturale din comuna Ponoarele – Podul lui Dumnezeu și lacul Zaton. De asemenea, participanții au interacționat cu locuitorii satului Ponoarele și cu turiștii întâlniți, descoperind modul în care relațiile sociale sunt mijlocite de aparatul de fotografiat. Fiecare sesiune practică a fost continuată de discuții în care fotografiile au fost analizate pornind de la noțiunile teoretice învățate, fiind selectate fotografiile care vor face parte din expoziția care prezintă rezultate proiectului.

Atelierul a fost rezumat de Răzvan Dinu “Fotografia pleacă de la un moment. O clipă pe care o observ, o simt și o imortalizez prin interacțiunea mijlocită de lentila aparatului de fotografiat. Așa că în cadrul atelierului pe care l-am susținut pentru tinerii ambasadori ai Geoparcului Platoul Mehedinți, am încercat am încercat să transmit pe lângă baza teoretică a fotografiei, a regulilor de compoziție și puțină tehnică, ideea interacțiunii sociale. Dincolo de toată partea teoretică, cea mai relevantă parte a fost susținută de ieșirile de pe teren, acolo unde ne-am reapropiat de comunitate, turiști și de elementele care ne-au devenit adevărate personaje. A fost o experiență în care am regăsit prospețimea celor care fac fotografie pentru prima dată, bucuria creației și senzația că suntem o echipă, și încă una animată!”

Mulțumim Asociația pentru Turism Mehedintiul de sub Munte pentru găzduire.

Atelierele creative sunt realizate prin intermediul proiectului cultural „GPMh.Edu”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).Proiectul este derulat în parteneriat cu: Geoparc Platoul Mehedinti, Primăria Comunei Ponoarele, Asociația Iele-Sânziene și Asociatia pentru Turism Mehedintiul de sub Munte