Inaugurarea Vitrinei comunei Balta

De curând, am deschis o „vitrină” a comunei Balta, mai precis o mică expoziție dezvoltată în urma școlii de vară din 2018, cu obiecte arhaice care stau ca mărturie pentru viața locuitorilor de pe parcursul ultimelor decenii.

Expoziția „Vitrina comunei Balta” reprezintă un prim pas în valorificarea culturii locale din Balta și are la bază rezultatele muncii de cercetare a participanților la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția a II-a.

Studenții, sub îndrumarea specialiștilor, au căutat să redescopere legăturile formate între localnici și mediul înconjurător (acesta oferindu-le toate resursele și condițiile necesare traiului de zi cu zi).

Obiectele și poveștile din jurul lor sunt parte integrantă a identității locale, a felului în care oamenii au învățat să trăiască în armonie cu natura.

Vitrina, construită în fosta stație de autobuz de lângă Primăria Balta, le dezvăluie vizitatorilor săi câteva astfel de mărturii, grupate în jurul unora dintre cele mai importante activități și locuri din regiune.

Creativitatea femeilor și complexitatea țesăturilor au făcut ca pe la jumătatea anilor ‘50 să se deschidă în #Balta un atelier de covoare. ✂️🧵

Țesăturile realizate aici au fost vândute la magazinele de stat din toată țara, ajungând până la #București. Pentru prima dată, femeile au avut posibilitatea să fie remunerate pentru munca lor. 📍🧺

Țesăturile au „ieșit” din gospodăriile femeilor care le produceau pentru a fi apreciate de un public mult mai larg înainte.

Prin calitatea și frumusețea acestor obiecte produse local, comuna Balta se deschidea și mai mult spre restul lumii. 🧶🌏 – la Comuna Balta Judetul Mehedinti.

În fiecare gospodărie munca femeilor era esențială. Ele își îmbrăcau familia, realizau zestrea fiicelor și împodobeau casa cu covoarele și paretarele pe care le țeseau singure. 🧥 

Bumbacul și lână erau la baza operelor de artă textile în care femeile investeau zile întregi de efort, mai ales pe timp de iarnă.

Fiecare generație avea rolul ei. Bătrânele torceau din furcă. Tinerele învățau de la eleVezi mai mult

 – la Comuna Balta Judetul Mehedinti.

Pentru mulți ani, balta a fost unul dintre locurile centrale ale comunității. Oamenii veneau des aici pentru a-și petrece timpul, ca să pescuiască și ca să se odihnească ascultând susurul apei la umbra liniștitoare a stufului.

La un moment dat, un copil a primit niște patine de gheață de la niște francezi. A încercat să le folosească pe baltă, dar i-a fost rușine de lumea adunată în jur. 

„Dacă vedeai ce era pe râu, mamă, mamă… Era multă lume, era râu mare, ajungeai și la 80 de metri lățime. Iarna mai jucam fotbal, hochei. Jucam eu cu prietenii. Jucam hochei cu o conservă, cu un lemn, că nu aveam patine”, își amintește cu nostalgie de copilărie domnul Papuc.