ÎNSCRIERI LA ȘCOALA DE VARĂ “ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ ÎN GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINȚI”

În perioada 25 august – 3 septembrie 2016, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană organizează școala de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Geoparcul Platoul Mehedinți este cunoscut în special datorită patrimoniului natural, însă aici descoperim un patrimoniu cultural impresionant: biserici din secolul XVIII, mărturie a valorilor spirituale ale acestei zone, locuințe tradiționale păstrate ca acum 100 de ani și simboluri populare ce împodobesc prispele și porțile caselor.poza-articol-stiri-29-07-2016

În acest context, școala de vară le va oferi participanților oportunitatea de a se implica activ în cercetarea patrimoniului cultural, în ateliere cu privire la modalitățile de protejare și valorificare a monumentelor, dar și în înțelegerea comunităților rurale prin interacțiunile cu localnicii. Având un puternic caracter interdisciplinar, școala de vară este adresată studenților din următoarele domenii: arhitectură, urbanism, peisagistică, sociologie, antropologie, istorie, etnografie, istoria artei.

TEMĂ:

Realizarea unor planuri de revitalizare a monumentelor arhitecturale din Geoparcul Platoul Mehedinți de către echipe multidisciplinare, sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecți, etnografi, manageri culturali).

ACTIVITĂȚI: 

  • Cercetarea stării actuale a monumentelor;
  • Documentarea vizuală a monumentelor (schițe, desene, fotografii);
  • Interviuri cu localnicii;
  • Prelucrarea și analizarea informațiilor culese;
  • Realizarea unor propuneri de revitalizare, în echipe interdisciplinare.
  • Prezentarea ideilor de revitalizare în cadrul a două evenimente organizate în Drobeta-Turnu Severin și București;

Studenții sunt invitați să completeze formularul de înscriere,  iar în cazul studenților la facultățile de arhitectura, urbanism și peisagistică, înscrierea va fi finalizată prin trimiterea portofoliului personal pe adresa office@maieuropean.ro. 

TERMENUL LIMITĂ PENTRU TRIMITEREA APLICAȚIILOR A FOST PRELUNGIT PÂNĂ PE DATA DE 19 AUGUST 2016. Candidații selectați vor fi anunțati până pe 20 august 2016.

Organizatorii vor asigura cazarea în cadrul școlii, la o pensiune din comuna Ponoarele, unde se vor desfășura și atelierele. Masa se poate servi, contra cost, în cadrul pensiunii. Cheltuielile de transport vor fi decontate în limita a 150 lei/ persoană, pe baza documentelor justificative. Pentru alte întrebări ne puteți scrie pe adresa office@maieuropean.ro.

Școala de vară face parte din proiectul Trecut pentru viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți, realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.