Presa despre noi

INTERVIU CU BIANCA-MARIA BĂLȘAN. Bianca este manager şi cercetător cultural, cu un master în cercetări de marketing la Academia de Studii Economice. Lucrează în domeniul cultural, fiind implicată în proiecte de educaţie culturală, management şi politici culturale, dezvoltarea industriilor culturale şi creative şi de promovare a patrimoniului cultural … Bianca gestionează cel mai important program al Asociației MAIE – „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți la turismul durabil”, un proiect care are în centru localnicii și crearea unui cadru de colaborare între localnici, autoritățile locale și specialiștii din domeniu. Scopul programului este dezvoltarea durabilă a comunității prin protejarea și valorificarea patrimoniului cultural material rural.

citește materialul integral pe site-ul Promenada culturală

Jurnal de student: de la arhitectură tradițională la comunități durabile. Povești din Balta – Mehedinți. La final de august, câteva studente la arhitectură, sociologie, antropologie și istorie au ajuns în comuna Balta din Mehedinți unde au studiat potențialul de dezvoltare durabilă al regiunii din prisma valorificării arhitecturii tradiționale și a peisajului cultural local. Participantele la cea de-a treia ediție a școlii de vară organizată de Asociația MAIE au stat de vorbă cu localnicii și au descoperit istoriile personale și colective ale membrilor comunităților din zonă, au învățat ce presupune restaurarea unei case cu valoare istorică și au avut prilejul să testeze design-ul de obiect contemporan inspirat din tradițional. Pe parcursul celor 13 zile, Oana Constantin, studentă în anul I la masterul de cercetare în sociologie din cadrul Universității București, pasionată de explorarea vieții cotidiene, a derulat un mic studiu de caz personal care s-a materializat în scurte recenzii ale zilelor petrecute în Balta. În paralel, colega ei de școală de vară, Anca Niță, studentă la facultatea de antropologie a aceleiași universități, și-a construit propriul proiect de visual storytelling prin documentarea fotografică a momentelor cheie de pe parcursul școlii de vară

citește materialul integral pe site-ul e-zeppelin.ro

Despre Balta. Sau ce fac studenții când ajung la sat. Am o prietenă care tot zice că, deși sună a clișeu, „România chiar s-a născut la sat” și că, în ciuda nesfârșitelor noastre tentative de a-l păstra nealterat, ca într-o vitrină, satul românesc, cu toate autenticitățile sale, trebuie să își regăsească menirea și tot el, prin valorificare, are șanse mari să devină una dintre cele mai importante resurse naționale de dezvoltare durabilă. Altă chestie pe care o zice e că „România a avut dintotdeauna o legătură specială cu natura.” Mediul înconjurător a modelat arhitectura, modul de viață, tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie de către săteni, care au ajuns să construiască, să gândească și să trăiască în armonie cu ea.

citește materialul integral pe site-ul Manzmic

 

Cum moare o casă bătrânească (sau când orășenii uită unde s-au născut). Este ușor pentru mulți dintre noi să uităm, din varii motive, unele obiective, că românul s-a născut la țară, pe pământul curat, pe care l-a respectat încă de la începutul veacurilor. Vacanțele mult așteptate petrecute la bunici au fost înlocuite, odată cu bunăstarea orășeanului, de concediile pe plajele grecești sau de plimbările pe străzile londoneze, ceea ce a făcut ca însoritele case ale copilăriei să nu mai facă parte din planurile noastre … Preocupați de mediul rural al României, membrii Asociației Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE) au demarat, în 2014, un proiect lăudabil, care și-a propus cercetarea pe teren a așezărilor țărănești.

citește materialul integral pe site-ul Matricea românească

 

11 monumente istorice din Geoparcul Platoul Mehedinți pot fi salvate de la degradare. Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE a prezentat publicului larg propuneri de revitalizare a 11 monumente istorice din trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți: Balta, Costești și Prejna. Măsurile de salvgardare și de valorificare a construcțiilor din zonă au fost gândite în cadrul proiectului “Trecut pentru viitor. Arhitectura tradițională din Geoparcul Platoul Mehedinți”, în urma unui amplu proces de cecetare și diagnoză.

citește materialul integral pe site-ul Igloo.ro

 

Pe lângă lipsa de infrastructură, comuna Balta trece printr-un puternic proces de îmbătrânire care îi transformă patrimoniul material și imaterial. Migrația din anii 2000 a făcut ca majoritatea celor rămași să fie foștii angajați ai minelor și fabricilor din zonă care își trăiesc pensia în satul în care s-au născut. Procesul e resimțit din plin de locuitori. Discursurile lor menționează invariabil riscul depopulării comunei care, în timp, ar duce la dispariția acesteia.

citește materialul integral pe site-ul Romania Pozitivă

 

Arhitectura vernaculară din comuna Balta este amenințată de fenomenul de degradare deja instalat. Din cele 15 monumente de pe raza comunei aflate pe lista monumentelor istorice, doar 11 mai există în realitate. Drumurile către monumente nu sunt semnalate, monumentele, în sine, nu sunt marcate în totalitate în planul urbanistic general – PUG (pe planuri apar doar bisericile monument) și nu sunt stabilite zonele de protecție ale acestora.

citește materialul integral pe site-ul Jurnal Mehedinți

 

11 monumente istorice din Geoparcul Platoul Mehedinți pot fi salvate de la degradare. Astfel, cele 3 seturi de propuneri includ (dar nu se limitează la): crearea unui punct de lucru pentru onitologi, restaurarea și refuncționalizarea celor două mori din satul Costești prin transformarea lor în puncte de informare turistică sau crearea unui muzeu al tradițiilor populare în interiorul bisericii Sf. Voievozi. Monumentele și planurile de revitalizare se pot vedea până în data de 14 noiembrie în cadrul expoziției ‘Trecut pentru viitor’ prezentă la Clubul Țăranului din Str. Monetăriei 3, București.

citește materialul integral pe site-ul Agerpres

 

Echipa proiectului a formulat politici de valorificare sustenabilă a patrimoniului și a conturat propuneri urbanistice și arhitecturale de dezvoltare locală. Pași importanți ai acestor planuri au fost: realizarea unor proiecte de valorificare a monumentelor locale cu care comunitatea locală să se identifice și includerea importanței promovării unei forme de turism și recreere care să nu afecteze starea de conservare a habitatelor și peisajelor din Geoparc. Astfel, cele 3 seturi de propuneri includ (dar nu se limitează la): crearea unui punct de lucru pentru onitologi, restaurarea și refuncționalizarea celor două mori din satul Costești prin transformarea lor în puncte de informare turistică sau crearea unui muzeu al tradițiilor populare în interiorul bisericii Sf. Voievozi.

citește materialul integral pe site-ul Jurnalul Bucureștiului

 

Situația locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți, planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți și vernisajul expoziției “Trecut pentru viitor” vor fi prezentate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE luni, 31 octombrie 2016, de la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român. Acest eveniment a fost precedat de evenimente similare în comuna Balta în 27 octombrie, iar în 28 octombrie, în Drobeta Turnu Severin în sala Virgil Ogășanu a Palatului Cultural Theodor Costescu. Expoziția din București* poate fi vizitată la Clubul Țăranului până în data de 14 noiembrie 2016.

citește materialul integral pe site-ul e-zeppelin.ro

 

Proiectul -Trecut pentru Viitor- ajunge si la Clubul Taranului Roman cu alai si vernisaj. Sub indrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecti, etnografi, manageri culturali), studenti la arhitectura, urbanism sau peisagistica din Bucuresti, Iasi si Universitatea Sheffield (UK) au realizat 11 propuneri de revitalizare a monumentelor istorice din trei sate din jud. Mehedinti: Balta, Costesti si Prejna.

citește materialul integral pe site-ul StiriONGo

 

Prezentarea rezultatelor proiectului Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți.Situația locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți, planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți și vernisajul expoziției “Trecut pentru viitor” vor fi prezentate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE luni, 31 octombrie 2016, de la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român

citește materialul integral pe site-ul Igloo.ro

 

Situația locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți, planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți și vernisajul expoziției ‘Trecut pentru viitor’ vor fi prezentate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană — MAIE luni, 31 octombrie 2016, de la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român. Acest eveniment este precedat de evenimente similare în comuna Balta în data de 27 octombrie 2016 și în Drobeta Turnu Severin vineri, 28 octombrie, ora 12:00 în sala Virgil Ogășanu a Palatului Cultural Theodor Costescu. Expoziția din București poate fi vizitată la Clubul țăranului până în data de 14 noiembrie 2016.

citește materialul integral pe site-ul Agerpres

 

Așezările din Geoparcul Platoul Mehedinți, la fel ca majoritatea localităților rurale din România, s-au dezvoltat în mod organic. Aici, omul a reușit să trăiască în comuniune cu natura, găsind un echilibru între a se adapta la condițiile mediului înconjurător și a-și adapta mediul la nevoile sale. Mediul înconjurător a modelat arhitectura, modul de viață și structura interioară a sătenilor, care au ajuns să construiască, să gândească și să trăiască în armonie cu natura. Arhitectura laică și religioasă întâlnită în acest spațiu geografic stă mărturie identității și tenacității locuitorilor.

citește materialul integral pe site-ul Jurnalul Bucureștiului

 

Situația locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți și planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta vor fi prezentate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE joi, 27 octombrie 2016, ora 12:00 în comuna Balta la Căminul Cultural și vineri, 28 octombrie, ora 12:00 în sala Virgil Ogășanu a Palatului Cultural Theodor Costescu din Drobeta-Turnu Severin. Aceste evenimente vor fi urmate de un eveniment la București luni, 31 octombrie 2016.

citește materialul integral pe site-ul Jurnal Mehedinți

 

logoSub indrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecti, etnografi, manageri culturali), studentii cerceteaza starea actuala a monumentelor, realizeaza interviuri cu localnicii, prelucreaza si analizeaza informatiile culese si apoi vor face propuneri de revitalizare a patrimoniului arhitectural.

citește materialul integral pe site-ul StiriONG

 

downloadOdată ajuns aici, devii promotor al zonei și al nevoii de dezvoltare durabilă armonioasă. Acesta este unul din motivele pentru care am gândit școala de vară Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinti. știm ca este nevoie de astfel de proiecte când vedem studenții descoperind în tăcere casa de lemn a familiei Sitaru, apoi oferindu-le sfaturi privind renovarea acesteia și lucrând pentru a oferi o soluție de dezvoltare îndreptată spre revitalizarea patrimoniului și protejarea unicității zonei.

citește materialul integral pe site-ul Agerpres

 

Sub indrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecti, etnografi, manageri culturali), studentii cerceteaza starea actuala a monumentelor, realizeaza interviuri cu localnicii, prelucreaza si analizeaza informatiile culese si apoi vor face propuneri de revitalizare a patrimoniului arhitectural.

citește materialul integral pe site-ul Jurnal Mehedinți

 

edu-news-logo1Studenţi la arhitectură, urbanism sau peisagistică din Bucureşti, Iaşi şi Universitatea Sheffield (Marea Britanie) se află în Geoparcul Platoul Mehedinţi pentru realizarea unor planuri de revitalizare a monumentelor arhitecturale. Totul se întâmplă în cadrul şcolii de vară “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi” realizată de Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană. Evenimentul se desfăşoară în perioada 25 august – 3 septembrie 2016.

citește materialul integral pe site-ul edu-news.ro

 

romaniaÎn perioada 25 august – 3 septembrie 2016, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană organizează școala de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” adresată studenților din următoarele domenii: arhitectură, urbanism, peisagistică, sociologie, antropologie, istorie, etnografie, istoria artei.

citește materialul integral pe site-ul România Pozitivă

 

adevarulPatru tineri arhitecţi au readus în centrul atenţiei, în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, tradiţiile legate de arhitectura tradiţională existentă în Geoparcul Platoul Mehedinţi, fiind alese localităţile Isverna, Balta şi Ponoarele.

citește materialul integral pe site-ul Adevarul

 

logoarhitextEvenimentul va avea loc în sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Expoziţia prezintă fotografii realizate de patru tineri arhitecţi: Simona Meilescu, Mihaela Fiscuci, Adrian Sandor şi Horia Lupan. Elementele de arhitectură tradițională identificate în Geoparcul Platoul Mehedinţi constituie laitmotivul seriei, punând în evidență relația continuă dintre vechi și nou, precum și permanenta interacțiune dintre patrimoniul construit și mediul natural.

citește materialul integral pe site-ul arhitext

 

buletinAsociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE) a organizat sâmbătă, 20 septembrie 2014, ora 18:00, la Castelul Artelor din municipiul Drobeta Turnu Severin, vernisajul expoziţiei “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”. Aceștia au avut ca interes arhitectura tradițională, ca expresie a modului de viață, a tradițiilor culturale, a simplității și frumuseții satului romînesc.

citește materialul integral pe site-ul Buletin de Mehedinți

 

cotidianulAsociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană (MAIE) vă invită sâmbătă, 20 septembrie 2014, ora 18.00, la vernisajul expoziţiei “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”. Evenimentul va avea loc în Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin. Expoziţia prezintă fotografiile realizate de patru tineri arhitecţi: Simona Meilescu, Mihaela Fiscuci, Horia Lupan şi Adrian Șandor.

citește materialul integral pe site-ul Cotidianul.ro

 

logo-igloo
Proiectul Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți. Studiu de caz în comunele Isverna, Ponoarele, Balta este finanțat de Administrația Fondului Cultural National, fiind derulat de Asociația non-guvernamentală ”Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană” în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2014. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt atât primăriile celor trei comune, cât și Muzeul Național al Țăranului Român din București.

citește materialul integral pe site-ul Igloo

 

logoArgumentul pentru alegerea comunelor (Isverna, Balta, Ponoarele) a fost atât reprezentativitatea valorilor naturale aflate pe teritoriul acestora, cât și varietatea elementelor de arhitectură tradițională existente. Prin realizarea acestui proiect am făcut un prim pas în readucerea în centrul atenției a tradițiilor legate de valorile arhitecturale ale zonei. Rezultatele proiectului pot constitui un exemplu pentru celelalte localități ale Geoparcului și, de ce nu, pentru cât mai multe așezări rurale din țară.

citește materialul integral pe site-ul Zeppelin

downloadIdeea proiectului s-a născut din dorința de a aduce în centrul atenției Geoparcul Platoul Mehedinți, un spațiu natural și cultural unic în țara noastră. Identitatea regională specifică este prezentată prin intermediul arhitecturii tradiționale, expresie a modului de viață, a tradițiilor culturale și etnice, a simplității și frumuseții celor trei comune — Isverna, Ponoarele și Balta.

citește materialul integral pe site-ul Agerpres

logo Scopul proiectului “Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi” este promovarea şi protejarea elementelor de arhitectură tradițională dintr-un spațiu recunoscut pentru originalitatea cadrului său natural și cultural. Prin prezentarea celor mai valoroase obiective locale de patrimoniu, prin abordarea critică a peisajului arhitectural și prin promovarea unor strategii de dezvoltare integrată, proiectul contribuie la păstrarea identității regionale specifice

citește materialul integral pe site-ul Adep