OGOI


Ogoiul este casa comunității din satul Balta interesată să își valorifice patrimoniul local, a echipei Asociației MAIE și a studenților care își petrec verile în Geoparcul Platoul Mehedinți pe timpul școlilor de vară de arhitectură și antropologie organizate de echipa asociației.
Casa restaurată poartă numele de „OGOI”, un termen arhaic folosit încă în Mehedinți, ca un tribut pentru cultura din zonă.
Ogoi înseamnă liniște – regăsită în inima satului Balta din Mehedinți încă din 2014, atunci când Asociația MAIE a realizat primul proiect în zonă. Cinci ani mai târziu, asociația a luat în administrare clădirea fostei primării și a început să își imagineze cum ar putea să îi dea o nouă viață imobilului, astfel încât să devină funcțional și confortabil pentru omul contemporan, dar să își păstreze vie arhitectura specifică zonei.

Vară de vară, grupuri de studenți din întreaga țară se alătură echipei Asociației MAIE în eforturile de a revitaliza spațiul, de a-i conferi o nouă funcționalitate, păstrându-i în același timp caracteristicile. Fiecare generație de studenți a contribuit la crearea acestui spațiu și a spiritului care definește cel mai bine Casa OGOI – un loc bun de adunare.

Cred că numele de Ogoi este foarte inspirat pentru că mie îmi dă o stare de bun venit atunci când intru. Sentimentul nu stă într-un obiect sau în pereții casei, ci mai degrabă în atmosfera pe care am creat-o aici și cred că denumirea se potrivește foarte bine pentru că e într-adevăr un loc liniștit, un loc în care poți veni să te liniștești, e un spațiu ce are potențialul de a aduna oamenii laolaltă – un lucru necesar fiecărei comunități. De fiecare dată când intru în Ogoi, pot vedea rezulatele muncii de la Școala de vară. Recondiționarea casei, lucrul cu mobilierul și cu tâmplăria, la care am contribuit, mă face să simt că locul acesta este puțin și al meu, pentru că mi-am lăsat și eu amprenta asupra lui.
Oana Constantin, studentă masterandă la sociologie, Universitatea din București, participantă la edițiile III și IV ale școlii de vară Arhitectura GPMh

Ogoi – prezent și viitor
2020 – Școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția a IV-a
Studenții participanți la cea de-a patra ediție a școlii de vară, s-au implicat în renovarea bucătăriei și în crearea obiectelor de mobilier.
Au lucrat la decapajul ușilor, la prelucrarea lemnului necesar pieselor de mobilier pentru interior și la realizarea obiectelor de design.


Școala le-a oferit studenților ocazia să colaboreze cu tineri de pe plan local care, atrași de hotărârea și entuziasmul participanților, s-au alăturat activităților școlii de vară, atât în partea de cercetare de teren, cât și în amenajarea clădirii.

Bucătăria la care am lucrat anul acesta a fost o provocare foarte mare, deoarece la facultate ești obișnuit ca orice încăpere să fie simetrică, finisajul să fie foarte bine făcut, să nu existe soluții de compromis, pe când în realitate nu este deloc așa. Am pornit cu diverse soluții, mi-a plăcut foarte mult lucrul în echipă, că am ales fiecare dintre noi ce se va întâmpla cu acest spațiu și că ne-am gândit în primul rând la oamenii cu care am stat de vorbă în teren. Atunci când lucram, nu ne gândeam numai la cum să tăiem piesa următoare, ci îi aveam în minte și pe toți oamenii care s-au deschis în fața noastră, unii dintre ei oferindu-ne chiar și câteva indicii despre cum ar vrea să arate un spațiu în zona aceasta. Consider că ne-am descurcat destul de bine și voi reveni anul viitor pentru că vreau să văd casa Ogoi finalizată.
Oana Moraru, studentă la arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, participantă la cea de-a patra ediție a școlii de vară

Casa Ogoi are mult potențial și, deși mai este de lucru, cred că va ieși ceva frumos, ceva pentru oameni, cu o atmosferă care să te facă să îți dorești să rămâi aici. Înainte de a sosi în geoparc nu mi-am făcut vreo așteptare despre casă, dar atunci când am intrat m-a surprins cu înălțimea ei, cu rotunjimile ei, care dau o impresie de unduire a spațiului ce o face să pară prietenoasă. Mă bucur că am contribuit puțin în parcursul acesteia de a deveni cu adevărat o casă primitoare, cu viață.
Nicoleta Trușcă, studentă la arhitectură, Universitatea din Sibiu, și participantă la ediția a IV-a a școlii de vară arhitectura GPMh

Activitățile de renovare și design al bucătăriei OGOI-ului au fost realizate de Asociația MAIE în parteneriat cu Asociația Designers Thinkers Makers și Primăria Comunei Balta, cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și Fundația Prințului de Wales România.

„Spontaneitatea ne-a cuprins instant – blaturile de lemn au fost tăiate, finisate și lăcuite. Printre fredonări, ne-am lăsat picioarele să se miște în voie. Curând, am văzut bucătăria schimbată – se așternea atmosfera primitoare a Ogoiului.”
Oana Moraru și Cristina Ciobanu, studente la arhitectură în Jurnal de student, publicat de Revista Zeppelin

Lucrările la revitalizarea Ogoiului vor continua în edițiile următoare ale școlii de vară, iar încăperile vor reda, prin amenajare și design de interior, povești interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura și istoria locului derulate cu sprijinul studenților în timpul școlilor de vară. După ce va fi complet utilat și funcțional, imobilul va juca rolul unui „cartier general” al Asociației MAIE în demersul de valorificare a peisajului local din Geoparcul Platoul Mehedinți.
Atelierul de arhitectură organizat în cea de-a doua parte a școlii de vară îți lasă o libertate de exprimare pe care nu o întâlnești prea des. În cadrul facultății de arhitectură intervin tot timpul probleme legate de estetică, legate de proiect, de încadrarea în niște norme, pe când casa Ogoi, care acum capătă viață și exprimă o armonie a locului, îți permite să te pui în valoare prin ideile pe care le ai. După ce ai intrat în contact cu comunitatea satului poți să transpui toată experiența în felul în care primești în această casă oamenii ce vor veni aici. Se pun multe întrebări pe șantier, pe partea de design; am învățat să lucrăm alături de niște oameni extraordinari, care ne-au împărtășit cunoștințele lor, iar noi am încercat să ne adaptăm. Am creat aici o mică comunitate a casei, care în timp se va dezvolta cu siguranță, deoarece este nevoie de oameni care să se implice și să promoveze partea de frumos și de aducere împreună a oamenilor.
Cristina Ciobanu, studentă la arhitectură, universitatea de arhitectură și urbanism Ion Mincu, participantă la ediția IV a școlii de vară

Ogoi – trecut
2019 – Școala de vară, ediția a III-a
Participanții împreună cu un grup de arhitecți, designeri și meșteșugari au început revitalizarea fostei primării din Balta. Amenajarea primei încăperi a fost realizată în urma atelierului de design și producție de mobilier, având la bază diversitatea patrimoniului speologic din zonă.
Faptul că am avut șansa, ca student abia plecat la acest drum, să particip la un întreg parcurs de punere în practică a unor idei, de la concept, schițe, măsurători, până la executarea de către noi a obiectelor de mobilier, cu ajutorul tâmplarilor, a reprezentat pentru mine prima experiență în care am cunoscut bucuria și satisfacția de a-ți cunoaște creația într-un mod real. Acestea sunt doar câteva aspecte privind o experiență atât de complexă și de stimulativă. După ce pleci de la Mehedinți, te întorci acasă fericit, „îmbogățit” profesional cu lecții de arhitectură pe care nu le poți învăța la școală, plin de recunoștință, dar și puțin mai înțelept, căci înțelegi cu adevărat că arhitectura este întotdeauna, înainte de toate, o poveste despre oameni.
Laura Dinu, studentă la arhitectură și participantă la școala de vară 2019

Activitățile de revitalizare a fostei primării din Balta, precum și cercetările care stau la baza design-ului Ogoiului, fac parte din programul multianual „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi la turism durabil”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de AFCN.

„Câte discuri de șmirghel să fi schimbat Andreea în ziua a șasea a școlii de vară, cocoțată pe zid, șlefuind cu flexul stâlpii de lemn de la intrarea în fosta primărie? Uneori erau și câte trei straturi de vopsea: un gri care ascundea un verde, deasupra unui strat de roșu.”
Oana Constantin, studentă antropologie în Jurnal de student, publicat de Revista Zeppelin
2018 – Școala de vară, ediția a II-a

Cu ocazia ediției 2018 a școlii de vară organizată de Asociația MAIE, studenții participanți, alături de experți, au pus bazele Ecomuzeului Balta și au descoperit comunități locale cu o cultură tradițională vie și un patrimoniu arhitectural cu potențial de a transforma întreg Geoparcul Platoul Mehedinți într-o destinație ecoturistică veritabilă.
Sub îndrumarea unui grup interdisciplinar de experți (arhitecți, antropologi, manageri culturali) şi cu sprijinul unor specialiști în diferite domenii culturale, participanții au cercetat patrimoniul construit al satului Balta, unul dintre ansamblurile arhitecturale din Mehedinți înscris în lista monumentelor, şi au documentat poveştile de viaţă ale localnicilor.

Rezultatele cercetărilor derulate de studenți împreună cu experții sunt disponibile aici.
Studenții au participat și la activități de restaurare și reconversie a două construcții din Balta, pe baza rezultatelor cercetărilor antropologice anterioare. Astfel, a rezultat „Vitrina comunei Balta”, o mică expoziție construită în fosta stație de autobuz de lângă Primăria Balta, cu obiecte arhaice care stau ca mărturie pentru viața locuitorilor pe parcursul ultimelor decenii.

Au fost realizate măsurătorile și propunerile pentru restaurarea exteriorului fostei primării din Balta.

„Mă întreb cât va mai dura până va ieși din memoria colectivă faptul că spațiul pe care-l restaurăm și redăm comunității a încetat să mai fie doar vechea primărie. Că i-am dat un nume și un sens nou: Ogoi, un arhaism local al cărui înțeles doar bătrânii satului îl mai știu. „Ogoaie-te, copile!”, adică liniștește-te, găsește-ți locul. Asta e și ideea din spate, să oferim comunității un loc unde să se simtă bine primiți și în care să intre cu încredere. Un spațiu familiar, care să spună povestea locului așa cum am aflat-o și noi, și pe care acum o dăm mai departe.”
Oana Constantin, studentă antropologie în Noua ruralitate din satele Geoparcului Platoul Mehedinți, publicat de Gala Societății Civile
2016 – Prima ediție a școlii de vară. Primele proiecte de revitalizare a satului
Arhitectura satelor incluse în cercetare, dintre care o parte sunt înscrise în Lista monumentelor Istorice din România ca ansambluri arhitecturale, alături de poveștile locuitorilor, au condus la primele proiecte de revitalizare a satului românesc inițiate de MAIE în contextul ediției de debut, în 2016, a școlii de vară pentru studenți „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Au fost realizate cercetările monumentelor istorice din Balta, Prejna și Costești (inclusiv a ansamblului rural Balta), precum și propuneri de revitalizare sau reconversie a acestor spații.
Proiectele, dezvoltate de studenți împreună cu experții în antropologie, patrimoniu cultural, arhitectură, management cultural și comunicare, au arătat că în zonă poate fi integrat conceptul de ecomuzeu, adică un fel de „înțelegere” a comunității prin care membri săi se angajează să păstreze, să protejeze și să valorifice patrimoniul local pentru dezvoltarea sustenabilă a întregii regiuni. Propunerile pot fi vizualizate aici.

„Între aceste două momente cheie din demersul nostru de revitalizare a peisajului cultural și natural din Geoparcul Platoul Mehedinți, a apărut nevoia unui spațiu – un loc bun de adunare pentru comunitate, ai cărei reprezentanți să se întâlnească aici și să discute despre cum putem îmbina creativ vechiul și noul pentru bunăstarea comunității și dezvoltarea întregului teritoriu. Ne-am dorit ca acest spațiu să fie și un fel de cartier general pentru studenții și experții care se alătură, an de an, contribuind la acțiunile noastre în Geoparc.”
Bianca Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE
2014 – Foto-documentare a arhitecturii tradiționale din Geoparcul Platoul Mehedinți
În 2014, echipa Asociației MAIE a pornit o foto-documentare a arhitecturii locale din Balta, Isverna și Ponoarele, trei comune din Mehedinți cu exemple de arhitectură vernaculară și comunități rurale care încă păstrează tradiții, obiceiuri și meșteșuguri, povești, mituri și legende locale.

Acest sat este ca o carte de istorie vie, un lucru foarte rar regăsit în prezent. Mi-ar plăcea să vină mai mulți turiști în zonă, care să stea chiar la Ogoi, iar acest loc să devină un punct de intersecție între localnici și oamenii care vin aici. De aceea eu și ceilalți voluntari am pornit cu entuziasm în atelierul acesta de arhitectură. Ne-am dorit să facem din Ogoi un loc fain, să creăm atmosferă aici, să fie un loc în care să vrei să te întorci, fie că vii de la 500 de km depărtare, fie că stai în sat.
Oana Moraru, studentă la arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, participantă la cea de-a patra ediție a școlii de vară

Prin întregul demers ne-am dorit să identificăm o modalitate prin care să contribuim la valorificarea patrimoniului local al zonei, inclusiv prin atragerea turiștilor consumatori de ecoturism și turism cultural.
Casa Ogoi este locul care materializează toate eforturile echipei, a voluntarilor și a organizatorilor, locul în care se întrupează fiecare poveste a locuitorilor satului; este o graniță între trecut și viitor, graniță marcată prin efort și muncă, dar mai ales prin ambiție și voință. Ogoi este martorul tăcut al proiectului, ce crește firesc, organic, prin mâna și gândul fiecărui participant. Ogoi este o dovadă că lucrurile se pot schimba, este o măsură a valorilor numeroase ale locului, este oglindirea unui obraz de mamă și mângâierea unei mâini aspre de tată. Este o continuare, este o asigurare că lucrurile nu se vor opri aici. Ogoi este o datorie plătită de cei tineri celor ce au fost înaintea lor, este un omagiu închinat lor, este un exemplu pentru cei ce vin.
Casa Ogoi este vie, crește în Geoparcul Platoul Mehedinți, din oamenii, munții și pădurile sale, este un cuib al spiritului locului și un spațiu al liniștii, al calmului, ce se reflectă chiar în numele său.
Corina Moșescu, Absolventă a Facultății de istorie, participantă la a II-a ediție a școlii de vară


