Prezentarea rezultatelor proiectului Trecut pentru Viitor

Situația locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți, planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți și vernisajul expoziției “Trecut pentru viitor” vor fi prezentate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE luni, 31 octombrie 2016, de la ora 18:00 la Clubul Țăranului Român. Acest eveniment va fi precedat de evenimente similare în comuna Balta în data de 27 octombrie 2016 și în Drobeta Turnu Severin vineri, 28 octombrie, ora 12:00 în sala Virgil Ogășanu a Palatului Cultural Theodor Costescu.

Expoziția din București poate fi vizitată la Clubul Țăranului până în data de 14 noiembrie 2016.

Sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecți, etnografi, manageri culturali), studenți la arhitectură, urbanism sau peisagistică din București, Iași și Universitatea Sheffield (Marea Britanie) au realizat 11 propuneri de revitalizare a monumentelor istorice din trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți: Balta, Costești și Prejna.

cover

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:
· Vizionare making-of școala de vară
· Prezentarea proiectului – Bianca Bălșan
· Imagini sociale din comuna Balta – Andrei Mihail
· Context actual, patrimoniu si perspective de valorificare – Alexandra Anastasiu și Irina Nemțeanu
· Vernisajul expoziției “Trecut pentru viitor”, expoziție în cadrul căreia puteți descoperi:
1. Monumentele istorice de pe raza comunei Balta
2.Propunerile de revitalizare realizate de participanții școlii de vară
3.Imagini ale locuirii rurale

Prin delimitarea locului, cercetarea sociologică și de teren, identificarea caracterului local al patrimoniului vernacular, stabilirea semnificației culturale și evaluarea factorilor implicați din timpul școlii de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” din perioada 25 august – 3 septembrie 2016, studenții au dezvoltat opțiuni de valorificare a patrimoniului cultural al comunei Balta. Cercetarea realizată în comuna Balta reprezintă un studiu pilot, bazat pe o metodologie aplicabilă, într-o fază viitoare de cercetare și celorlalte comune de pe teritoriul Geoparcului Platoul Mehedinți.

Planurile de revitalizare fac parte din rezultatele proiectului “Trecut pentru viitor”, proiect care și-a propus să aducă în atenția publicului larg valoarea identitară a construcțiilor tradiționale din Geoparcul Platoul Mehedinți și de a atrage atenția asupra fenomenului de degradare instalat, propunând măsuri de salvgardare și de valorificare a acestora. Activitățile proiectului reprezintă primii pași în înțelegerea, inventarierea, menținerea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului rural din Geoparcul Platoul Mehedinți.

Așezările din Geoparcul Platoul Mehedinți, la fel ca majoritatea localităților rurale din România, s-au dezvoltat în mod organic. Aici, omul a reușit să trăiască în comuniune cu natura, găsind un echilibru între a se adapta la condițiile mediului înconjurător și a-și adapta mediul la nevoile sale. Mediul înconjurător a modelat arhitectura, modul de viață și structura interioară a sătenilor, care au ajuns să construiască, să gândească și să trăiască în armonie cu natura. Arhitectura laică și religioasă întâlnită în acest spațiu geografic stă mărturie identității și tenacității locuitorilor. Modernizarea forțată din timpul regimului comunist a transformat categoric satul românesc, și a fisurat legătura dintre om și natură. În ciuda acestui lucru, echilibrul ce a stat la baza lumii rurale poate fi observat în arhitectura vernaculară, în meșteșugurile și tradițiile locale, în ritmul vieții puținilor locuitori rămași.” – Bianca-Maria Bălșan, coordonatorul proiectului.