Rezultatele proiectului de intervenție culturală în Geoparcul Platoul Mehedinți „Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu”

Asociația MAIE a derulat la început de toamnă proiectul „Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu”, prin care și-a propus să conecteze tineri interesați de experiențe de învățare în contexte de dezvoltare locală, prin valorificarea moștenirii naturale și culturale a unui teritoriu, cu elevi și liceeni de pe plan local, din Geoparcul Platoul Mehedinți, în două ateliere de educație practică, prin module de antropologie și arhitectură.

Timp de două săptămâni, echipa formată din tineri și experți în sociologie, istorie, management cultural, design și arhitectură a cercetat și a construit în comuna Ponoarele din județul Mehedinți, cu sprijinul oamenilor din comunitatea locală. Participanții au derulat o cercetare pe teren care a avut ca obiectiv identificarea unor elemente identitare, reprezentative pentru comunitate ca parte din mitologie și povești despre sinergia dintre teritoriu, om, natură și cultura locală rezultată din această interacțiune.

Rezultatele cercetării sunt prezentate în raportul „Rolul mitologiei în definirea legăturii om-mediu.”, coordonat de sociologul Oana Constantin și istoricul Corina Moșescu: http://www.arhitectura-gpmh.ro/wp-content/uploads/2022/12/Raport-de-cercetare-Arhitectura-GPMh-Rolul-mitologiei-în-definirea-legăturii-om-mediu-2022.pdf.

Tinerii au transferat rezultatele obținute în modulul de arhitectură coordonat de Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache, elemente de cultură locală a ponorenilor fiind transpuse în design-ul unui pavilion-belvedere instalat în centrul satului ca punct de întâlnire pentru comunitate și turiști, cu peisaj natural și umbrar. Foișorul adăpostește o mică expoziție reprezentând istoria și obiectivele de turism cultural și natural din zonă.

Obiectivele prezentate prin intermediul panourilor informative care compun instalația din foișor conțin QR-coduri care, prin scanare, invită vizitatorii să aprofundeze documentarea și să descopere traseele de vizitare definite de tineri împreună cu trainerii în contextul atelierelor.

„Prin proiectul Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu ne-am propus să acordăm atenție sporită potențialului pe care l-am identificat, în contextul cercetărilor din ultimii ani, în Ponoarele. Activitățile pe care echipa MAIE le-a derulat în Geoparcul Platoul Mehedinți în ultimii ani, ne-au adus tot mai aproape de această comunitate, de spațiile naturale și mărturiile de patrimoniu construit splendide, care dovedesc cu adevărat sinergia dintre om și natură, generatoare de patrimoniu, pe care am regăsit-o în cercetarea gospodăriilor, a meseriilor tradiționale, a relației localnicilor cu peisajul cultural și natural și a patrimoniului fotografic.”

Bianca Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE

Mărturiile tinerilor participanți privind experiența de participare la ateliere au fost surprinse în imagini video de regizorul Elena Borcea și pot fi urmărite aici: https://youtu.be/-OawlAB7los.

Bilanț proiectului de intervenție culturală „Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu” dezvăluie rezultate semnificative și o nevoie tot mai mare de acțiuni multidisciplinare ce includ abordarea holistică a disciplinelor și domeniilor care contribuie la dezvoltarea locală durabilă prin valorificarea patrimoniului natural și cultural.

Astfel, echipa Asociației MAIE a decis redenumirea programului cadru pe care îl derulează încă din 2014 în satele din Geoparcul Platoul Mehedinți, proiectul Arhitectura GPMh devenind Exploring GPMh.

Noua identitate vizuală a proiectului este disponibilă aici: http://www.arhitectura-gpmh.ro/wp-content/uploads/2022/12/Exploring-GPMH.jpg.

Proiectul de intervenție culturală „Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu” este inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociația Iele-Sânziene, Asociatia pentru Turism Mehedintiul de sub Munte, Direcția Administrarea Geoparc Platoul Mehedinti din cadrul CJ Mehedinți și cu Primăria Comunei Ponoarele. Parteneri media: București FM, Radio România Cultural, Citatepedia, Igloo magazine, Modernism Punct Ro, Munteanu, Propagarta, Revista Zeppelin, Știri ONG.