Ediția 2018

În perioada 20 august – 2 septembrie 2018, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană organizează a doua ediție a școalii de vară “Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Școala de vară este adresată studenților din următoarele domenii: arhitectură, urbanism, peisagistică, sociologie, antropologie, istorie, etnografie, istoria artei.

Având un puternic caracter interdisciplinar, școala de vară le va oferi participanților oportunitatea de a se implica activ în cercetarea patrimoniului cultural al acestei zone, în ateliere cu privire la modalitățile de protejare și valorificare a monumentelor, dar și în înțelegerea comunităților rurale prin interacțiuni cu localnicii.

Tema acestei ediţii este rolul arhitecturii tradiţionale în dezvoltarea unui ecomuzeu. În cadrul şcolii de vară studenţii vor fi implicaţi în procesul de fundamentare a ecomuzeului, elaborarea stategiei de dezvoltare, dezvoltarea unor planuri de reconversie a caselor tradiţionale şi renovarea a două case.

ACTIVITĂȚI: 

  • Documentarea vizuală a monumentelor incluse în LMI;
  • Interviuri cu localnicii;
  • Prelucrarea și analizarea informațiilor culese pe baza instrumentelor oferite de coordonatori;
  • Elaborarea unor proiecte de renovarea a caselor în vederea utilizării lor în dezvoltarea ecomuzeului;
  • Participarea la primele etape de renovare a două case selectate pentru a fi parte din ecomuzeu;