Școala de vară – ediția 2020

„Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția a IV-a

Inițiată în 2016 de Asociația MAIE,  școala își propune identificarea și cartografierea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu accent pe starea actuală a monumentelor istorice și direcțiile de intervenție necesare pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni. Cea de-a patra ediție este organizată în parteneriat cu Asociația Designers, Thinkers, Makers, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și Primăria Comunei Balta, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și și Fundația Prințului de Wales România.

Perioadă

24 august – 6 septembrie 2020.

Unde are loc?

În comuna Balta, județul Mehedinți.

Cine poate participa?

Studenții facultăților de arhitectură, design, urbanism, peisagistică, sociologie, antropologie, istorie, artă, litere,  management, marketing și comunicare din instituțiile de învățământ universitar din România.

Tematică

Cea de-a patra ediție a școlii de vară îmbină cercetarea antropologică cu activitățile practice de restaurare, design și producție de obiecte inspirate din patrimoniul rural, invitând studenții de la diferite specializări de studiu să contribuie la valorificarea arhitecturii vernaculare specifice regiunii Mehedinți printr-o abordare strategică, multidisciplinară, sub îndrumarea specialiștilor în management cultural, arhitectură și antropologie.

Abordare

Școala de vară îmbină cercetarea patrimoniului vernacular din comuna Balta cu practica de restaurare, conservare și intervenție, în vederea transformării clădirii fostei primării într-un spațiu care va găzdui, în viitor, vizitatori interesați de patrimoniul local și va servi organizării unor ateliere și acțiuni de profil.

Participanții la școala de vară se vor familiariza cu etnografia, una dintre cele mai răspândite metode antropologice de înțelegere a vieții sociale. Studenții vor participa la viața de zi cu zi a comunității și vor putea înțelege realitățile profunde ale oamenilor din Balta. Cercetarea antropologică va avea ca temă de studiu interioarele caselor, iar rezultatele documentării vor sta la baza planurilor de amenajare și a design-ului obiectelor de mobilier și de iluminat create de studenți.

Participanții vor descoperi materialele și tehnicile tradiționale, specifice atât lucrărilor de restaurare, cât și realizării unor noi obiecte inspirate din patrimoniul imaterial. Vor colabora cu meșterii locali și coordonatorii școlii de vară pentru construcția obiectelor de design și în derularea activităților de restaurare a tâmplăriei. Spațiul amenajat cu prilejul ediției 2020 va fi prezentat localnicilor în ultima zi a școlii de vară și publicului larg cu prilejul evenimentului de închidere a școlii de vară 2020.

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le vor oferi studenților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de studenți specializați în discipline conexe. Partea practică și de cercetare va fi completată de conferințe și dezbateri coordonate de specialiști în domenii relevante, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

Activități

Atelier de antropologie – cercetare de teren

(săptămâna 24 august – 30 august)

Cunoașterea istoriei, poveștilor și realităților satului, caselor și oamenilor din Balta sunt esențiale pentru înțelegerea evoluției comunei și a oportunităților locale pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni.

În acest context, participanții la școala de vară se vor familizariza cu etnografia, una dintre cele mai răspândite metode antropologice de înțelegere a vieții sociale care presupune participarea la dinamica și viața comunității pe care vrem să o descoperim. Timp de o săptămână vom participa activ la viața de zi cu zi a comunității din Balta, vom sta de vorbă cu localnicii și vom vizita locuințele acestora pentru a înțelege istoria, poveștile și realitățile satelor, caselor și ale oamenilor locului.

Scopul? Contextualizarea patrimoniului material și imaterial al comunei Balta și descoperirea modurilor în care patrimoniul natural se îmbină cu cel natural în amenajarea interioarelor, în rolul bucătăriei din spațiul domestic și în gastronimia locală. Vom putea gândi soluții de dezvoltare adaptate la realitățile și nevoile locuitorilor. Rezultatele cercetării vor sta la baza design-ului realizat de participanți în cadrul modulului de design.

Atelier de design și arhitectură – amenajare și design de mobilier

(săptămâna 31 august – 6 septembrie)

În cea de-a doua săptămână a școlii de vară, ne vom ocupa de design și fabricație de mobilier contemporan inspirat din tradiția locală. Vom continua, astfel, amenajarea spațiilor în fosta primărie. Vom lucra cu lemn, metal și material textil. Împreună cu tâmplarul, vom fabrica mobilier din lemn masiv, trecând prin toate etapele: alegerea lemnului, debitare, rindeluire, tivire, încleiere, șlefuire, experimentare tipuri de finisaj și prelucrări de detaliu. Restaurăm tâmplărie de lemn, curățăm straturile vechi de vopsea și aplicăm vopsea sau altă protecție. Vom confecționa obiecte de design contemporan inspirate din tradițional, vom revitaliza obiecte decorative vechi și vom construi corpuri de iluminat, înțelegând principii simple de electricitate.

Scopul? Intenționăm să conferim spațiilor un aer contemporan integrând elemente de tradiție locală într-un dialog egal în care elementele se susțin și se pun reciproc în valoare.

Calendar

12 august 2020 – termenul limită pentru înscriere
14 august 2010 – anunțarea participanților selectați

Școala de vară: 24 august – 6 septembrie 2020

Transport, cazare, masă

Organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu micobuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților, pe durata școlii de vară.

Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

Extras

La finalul școlii de vară, participanții vor primi adeverințe de practică.

Înscriere

Studenții se pot înscrie online, până pe 12 august, prin completarea formularului disponibil aici. Studenții pot alege să participe la unul sau la ambele ateliere organizate pe parcursul școlii de vară. Studenții selectați ca participanți vor primi un mesaj de confirmare din partea noastră pe 14 august.

Taxă de participare

Participarea la școala de vară presupune o taxă de 100 lei/ atelier. Studenții care vor participa la ambele ateliere vor plăti o taxă de 200 lei. Aceasta va fi achitată de către studenții selectați ca participanți până pe 18 august 2020. Detaliile pentru efectuarea plății vor fi comunicate prin intermediul e-mailului de confirmare a participării primit din partea noastră.

SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR

ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI DE COVID 19

Organizarea celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” va presupune respectarea tuturor deciziilor și recomandărilor emise de autorități în contextul stopării răspândirii epidedemiei provocată de COVID 19.

Participanții vor fi beneficia de un training privind desfășurarea în siguranță a activităților din cadrul școlii de vară și vor avea la dispoziție toate echipamentele necesare pentru protecție.

Temperatura participanților va fi măsurată la sosire, iar în cazul în care aceasta depășește 37,3 grade sau temperatura stabilită de autorități la data începerii școlii, vom refuza participarea și vom returna contravaloarea taxei de participare.

Contact

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.

Edițiile trecute ale școlii de vară

Școala de vară are ca fundament și dezvoltă rezultatele primelor două ediții.

În 2016, participanții au documentat patrimoniul material al comunei Balta, contribuind la realizarea fișelor de monument și la realizarea raportului de cercetare al situației locuirii. În același timp, aceștia au realizat propuneri de revitalizare a trei ansambluri rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți.

În 2018, studenții au dezvoltat propuneri de restaurare a celor două case selectate pentru a fi restaurate în cadrul proiectului, au documentat patrimoniul imaterial al comunei și au contribuit la dezvoltarea expoziției intitulateVitrina satului Balta, prezentată într-unul din spațiile renovate în cadrul proiectului.

În 2019, participanții împreună cu un grup de arhitecți, designeri și meșteșugari au început revitalizarea fostei primării din Balta, care urmează să fie inaugurată în 2020. Casa restaurată va purta numele de „OGOI” – arhaism, folosit în zona Mehedinți, care e definit prin termeni ca: liniște, calm, hrană, grijă, educație, pace și bucurie. Imobilul va juca rolul unui „cartier general” al Asociației MAIE în demersul de transformare a comunei Balta într-un ecomuzeu. Încăperile OGOI-ului vor reda, prin amenajare și design de interior inspirat din tradiția locală, povești interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura și istoria locului derulate în timpul școlilor de vară.

Ediția a IV-a a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” este un proiect inițiat de Asociația MAIE și susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.