ȘCOALA DE VARĂ – EDIȚIA 2021

„ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ ÎN GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINȚI”, EDIȚIA A V-A

Invităm tineri pasionați de patrimoniu local, antropologie, artă vizuală, design și arhitectură, între 22 august și 4 septembrie, la cea de-a V-a ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Derulată în comunele Balta și Ponoarele din Mehedinți, ediția a V-a a școlii de vară își propune să definească, cu ajutorul tinerilor participanți, a antropologilor, arhitecților și meșterilor din zonă, cum poate fi reflectat, prin design de interior și artă fotografică documentară, specificul relațiilor dintre comunități și patrimoniul local.

Tineri cu vârste între 16 și 24 de ani sunt invitați să se înscrie până pe 15 august. Confirmarea participării va fi făcută pe 18 august.

Ediția a V-a a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din „Ogoi – loc bun de adunare”, un proiect inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociația pentru turism Mehedințiul de sub munte, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul Consiliului Județean Mehedinți și cu Primăria Comunei Balta.

Parteneri media: București FM, Citatepedia, Modernism.ro, Munteanu, Revista Zeppelin.

PERIOADĂ

22 august – 4 septembrie 2021.

UNDE ARE LOC?

În comunele Balta și Ponoarele, județul Mehedinți.

CINE POATE PARTICIPA?

Tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, inclusiv elevi de liceu interesați de explorarea patrimoniului comunității locale sau studenți din instituțiile de învățământ universitar din România.

TEMATICĂ

Tema celei de-a V-a ediții a școlii de vară propune definirea design-ului și amenajării spațiului central al Ogoiului prin integrarea moștenirii culturale a comunității locale cu tendințele contemporane.

Ogoi este noua denumire a fostei primării din comuna Balta, județul Mehedinți. Termenul arahaic, încă utilizat în regiune, semnifică, printre altele – liniște, regăsită în inima Geoparcului. Numele a fost ales de participanții la edițiile trecute ale școlii de vară, inspirați de experiența din timpul școlii în Geoparcul Platoul Mehedinți și de lucrul la restaurarea Ogoiului.

În ultimii 6 ani, echipa Asociației MAIE a derulat acțiuni de renovare și amenajare a imobilului, cu sprijinul studenților și tinerilor localnici participanți la activitățile de cercetare, design și arhitectură din cadrul școlilor de vară.

Renovată parțial în contextul edițiilor precedente ale școlii de vară, clădirea fostei primării se află în centrul comunei Balta, fiind construită la începutul secolului al XX-lea, după modelul standard specific clădirilor administrative din acea epocă.

Miza întregului demers este transformarea spațiului într-un loc de adunare pentru comunitate și de promovare a valorilor locale, un spațiu alternativ, al cărei funcționalitate este regândită pentru a putea fi restituit, într-o formă utilă și reprezentativă, locuitorilor comunei.

Ogoiul își propune să devină casa comunității locale interesată să își valorifice patrimoniul local, a echipei Asociației MAIE și a studenților care își petrec verile aici pe timpul școlilor de vară Arhitectura GpMH.

Vă invităm să explorați Ogoiul aici.

Ediția a V-a a școlii de vară Arhitectura GpMH invită tineri din întreaga țară să se alăture liceenilor din Geoparcul Platoul Mehedinți și unui grup de experți în antropologie, arhitecți, designeri și meșteri de pe plan local, în definirea încăperii centrale din Ogoi, pornind de la cercetarea antropologică a specificului local și a memoriei vizuale recente a comunității.

Rezultatele studiilor vor sta la baza conceptului curatorial de amenajare a spațiului, oferindu-i o nouă identitate care integrează localul în design-ul contemporan și tipărește în mentalul colectiv menirea Ogoiului – de a servi ca „loc bun de adunare”.

ABORDARE

Școala de vară propune o abordare multidisciplinară, reunind mai multe direcții de intervenție: design interior, design peisagistic, antropologie și artă contemporană. Participanții la școala de vară vor colabora cu experți în patrimoniu cultural și natural, design și arhitectură, și vor lucra practic cu meșteșugari locali în amenajarea unei încăperi din Ogoi.

Lucrul la design-ul de interior al spațiului va reprezenta o ocazie de învățare practică despre valorificarea inteligentă a patrimoniului local, prin întâlnirea dintre tineri, experți și oamenii-resursă ai zonei.

Interdisciplinaritatea proiectului provine din intersectarea, în contextul activităților școlii de vară, a celor trei elemente identificate de echipa Asociației MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți ca soluții cheie pentru o dezvoltare coerentă și responsabilă a regiunii: patrimoniul natural, comunitatea locală și patrimoniul cultural.

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le vor oferi participanților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de tineri specializați în discipline conexe.

Partea practică și de cercetare va fi completată cu ateliere și discuții coordonate de specialiști în domenii relevante, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

CONTEXT

Cu prilejul cercetărilor din primele ediții ale școlii de vară Arhitectura GpMH, am identificat nevoia de a crea, în Geoparcul Platoul Mehedinți, cu sprijinul și pentru comunitatea locală, un spațiu capabil să coaguleze în jurul său localnicii, care să îi reprezinte, să promoveze peisajul cultural și natural al zonei și să poată ilustra istoria socială și culturală a locuitorilor.

Prin școala de vară, ne propunem transformarea fostei primării din satul Balta într-un spațiu comunitar în care tinerii și adulții deopotrivă să poată redescoperi, într-un context actual, istoriile locale, meșteșugurile tradiționale și valorile comunității.

Ediția a V-a a școlii de vară susține implicarea participativă a liceenilor de pe plan local alături de tineri sosiți din alte zone ale țării în activitățile de amenajare și reimaginare a fostei primării și a spațiului verde care o înconjoară.

ACTIVITĂȚI

ATELIER DE ANTROPOLOGIE

CERCETARE DE TEREN ȘI REALIZARE EXPOZIȚIE FOTO-DOCUMENTARĂ

(SĂPTĂMÂNA 22 AUGUST – 28 AUGUST)

Participanții se vor implica într-o cercetare a patrimoniului fotografic local, în arhivele personale ale locuitorilor din comunele Balta și Ponoarele, în colaborare cu liceenii, pentru colectarea unor imagini reprezentative pentru comunitate și documentare a contextelor reprezentate în imagini.

Atelierul creativ de cercetare urmărește înțelegerea perspectivelor subiective ale localnicilor privind dinamicele socio-politice, culturale și economice ale zonei.

Designul educațional al atelierului propune metode non-formale de învățare și pune accent pe implicarea participativă a tinerilor din comunitatea locală la documentarea și promovarea moștenirii culturale și naturale din locurile de care aparțin.

Împreună cu tinerii din zonă, participanții la școala de vară se vor ocupa de: identificarea și pregătirea materialelor fotografice, dezvoltarea conceptului curatorial al instalației, selecția fotografiilor pentru instalație, definirea textului curatorial și a etichetelor componentelor instalației, selecția și pregătirea materialelor pentru o expoziție digitală.

În încăperea centrală a Ogoiului, participanții la atelier vor realiza integrarea unei instalații de artă fotografică documentară. Instalația va avea menirea de a aduce în atenția vizitatorilor spațiului istoria locală recentă a comunității din Geoparcul Platoul Mehedinți.

Aceasta va fi dublată de o expoziție online disponibilă pe site-ul www.arhitectura-gpmh.ro și completată printr-un jurnal de documentare fotografică și editorială a progresului atelierului.

Activități

• Cercetarea patrimoniului fotografic local

• Trasee de vizitare a peisajului local, cultural și natural

• Integrarea elementelor de peisaj local în amenajarea spațiilor comunitare

• Realizarea instalației de artă fotografică documentară

Zilele porților deschise la Ogoi
(28 – 29 august)

Între cele două ateliere, am programat două zile în care deschidem ușile Ogoi-ului și invităm comunitatea locală, prieteni, parteneri, colaboratori și pe cei curioși să descopere un exemplu de cum poate fi valorificat patrimoniul local, prin design contemporan cu rădăcini în antropologie locală.

ATELIER DE DESIGN ȘI ARHITECTURĂ

AMENAJARE ȘI DESIGN DE MOBILIER

(29 AUGUST – 4 SEPTEMBRIE)

La atelierul creativ de design, producție de mobilier și arhitectură, participanții, alături de tineri din Geoparcul Platoul Mehedinți, vor lucra cu trainerii și meșteșugarii din zonă la design-ul și producția unor obiecte de mobilier și decor de interior cu inspirație din specficiul local. Obiectele de design vor fi integrate în amenajarea încăperii centrale din Ogoi.

Atelierul are în prim plan utilizarea design-ului contemporan ca modalitate de valorificare a peisajului cultural local. Structura atelierului va include discuții teoretice privind utilizarea specificul local în design și sesiuni practice de lucru cu meșteșugarii. 

Participanții vor defini amenajarea camerei și design-ul obiectelor de design de interior alături de experții – traineri ai școlii de vară. Amenajarea încăperii va fi gândită astfel încât să țină cont de specificul local și să acomodeze nevoile omului din contemporan.

Conceptul amenajării va intersecta inspirația din specificul geoparcului, viziunea participanților și a meșterilor și arhitecților implicați în școala de vară. Sursele de inspirație pentru amenajare vor fi atât peisajul cultural, cât și memoria colectivă a comunității, miza fiind crearea unui spațiu în care trecutul și prezentul se îmbină printr-un design capabil să reflecte specificul și valorile locale, integrând direcții de design de interior actual.

Activități

• Design-ul amenajării, obiectelor de mobilier și a elementelor decorative pentru încăperea centrală a Ogoiului

• Producția obiectelor de mobilier și a elementelor de decor în colaborare cu designeri, arhitecți și meșteri locali

• Amenajarea încăperii

• Design-ul spațiului verde din jurul Ogoiului 

CALENDAR

15 august 2021 – termenul limită pentru înscriere
18 august 2011 – anunțarea participanților selectați

Școala de vară: 22 august – 4 septembrie 2021

TRANSPORT, CAZARE, MASĂ

Pe durata școlii de vară, organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu micobuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților.

Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

EXTRAS

La finalul școlii de vară, participanții vor primi diplome de participare și, dacă este cazul, adeverințe de practică.

ÎNSCRIERE

Participanții se pot înscrie online, până pe 15 august, prin completarea formularului disponibil aici. Tinerii interesați de școala de vară pot alege să participe la unul sau la ambele ateliere organizate pe parcursul școlii. Participanții selectați vor primi un mesaj de confirmare din partea echipei Asociației MAIE pe 18 august.

TAXĂ DE PARTICIPARE

Participarea la școala de vară presupune o taxă de 200 lei/ atelier. Cei care vor participa la ambele ateliere vor plăti o taxă de 400 lei. Aceasta va fi achitată de către participanți până pe 20 august 2021. Detaliile pentru efectuarea plății vor fi comunicate prin intermediul e-mailului de confirmare a participării primit din partea echipei MAIE.

Tinerii din Geoparcul Platoul Mehedinți sunt invitați să participe la școala de vară fără a fi necesară achitarea taxei de participare.

SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR

ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI DE COVID 19

Organizarea celei de-a V-a ediții a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” va presupune respectarea tuturor măsurilor și recomandărilor emise de autorități în contextul stopării răspândirii epidedemiei provocată de COVID 19.

Participanții vor fi beneficia de un training privind desfășurarea în siguranță a activităților din cadrul școlii de vară și vor avea la dispoziție toate echipamentele necesare pentru protecție.

CONTACT

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.

EDIȚIILE TRECUTE ALE ȘCOLII DE VARĂ

Școala de vară are ca fundament și dezvoltă rezultatele primelor ediții.

În 2016, participanții au documentat patrimoniul material al comunei Balta, contribuind la realizarea fișelor de monument și la realizarea raportului de cercetare al situației locuirii. În același timp, aceștia au realizat propuneri de revitalizare a trei ansambluri rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți.

În 2018, studenții au dezvoltat propuneri de restaurare a celor două case selectate pentru a fi restaurate în cadrul proiectului, au documentat patrimoniul imaterial al comunei și au contribuit la dezvoltarea expoziției intitulate Vitrina satului Balta, prezentată într-unul din spațiile renovate în cadrul proiectului.

În 2019, participanții împreună cu un grup de arhitecți, designeri și meșteșugari au început revitalizarea fostei primării din Balta, inaugurată în 2020. Casa restaurată poartă numele de „OGOI” – arhaism, folosit în zona Mehedinți, care e definit prin termeni ca: liniște, calm, hrană, grijă, educație, pace și bucurie. Imobilul va juca rolul unui „cartier general” al Asociației MAIE în demersul de transformare a comunei Balta într-un ecomuzeu. Încăperile OGOI-ului vor reda, prin amenajare și design de interior inspirat din tradiția locală, povești interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura și istoria locului derulate în timpul școlilor de vară.

În 2020, studenții participanți la cea de-a patra ediție a școlii de vară, s-au implicat în renovarea bucătăriei Ogoiului și în design-ul și crearea obiectelor de mobilier ale spațiului. Au lucrat la decapajul ușilor, la prelucrarea lemnului pentru obiectele de design de interior și la realizarea amenajării. Școala le-a oferit studenților ocazia să colaboreze cu tineri de pe plan local care, atrași de hotărârea și entuziasmul participanților, s-au alăturat activităților școlii de vară, atât în partea de cercetare de teren, cât și în amenajarea clădirii.

Ediția a V-a a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din „Ogoi – loc bun de adunare” un proiect inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociația Mehedințiul de sub munte, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul Consiliului Județean Mehedinți și cu Primăria Comunei Balta. Credite foto și ilustrație: Cristina Ciobanu și Oana Moraru, participante la ediția a IV-a a școlii de vară.

Parteneri media: București FM, Citatepedia, Modernism.ro, Munteanu, Revista Zeppelin.