ȘCOALA DE VARĂ – EDIȚIA 2023

Școala de vară de antropologie și arhitectură în Geoparcul Platoul Mehedinți – Exploring GPMh, Ediția a VII-a

Între 31 iulie și 13 august 2023, Asociația MAIE invită tineri interesați de patrimoniu rural, antropologie, artă vizuală, design de obiect și arhitectură să participe la a VII-a ediție a școlii de vară de antropologie și arhitectură în Geoparcul Platoul Mehedinți.

Derulată în comuna Ponoarele din Mehedinți, ediția 2023 propune o intervenție integrată inspirată de poveștile oamenilor din geoparc și de spațiile pe care aceștia le-au creat. Viziunea integrată a proiectului reunește antropologia, fotografia, storytelling-ul, arhitectura, design-ul și arta contemporană pentru valorificarea resursei umane și a peisajului cultural local.

Studenţii facultăţilor de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing şi comunicare, precum și tinerii absolvenți în căutare de oportunități de practică, vor putea să participe la ateliere de arhitectură și antropologie organizate de echipa Asociației MAIE și experții implicați în școala de vară, descoperind elementele cheie care constituie identitatea Geoparcului Platoul Mehedinți: om, natură și patrimoniu.

PERIOADĂ

31 iulie – 13 august 2023

UNDE ARE LOC?

În comuna Ponoarele, județul Mehedinți.

CINE POATE PARTICIPA?

Tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, inclusiv elevi de liceu interesați de explorarea patrimoniului comunității locale sau studenți din instituțiile de învățământ universitar din România.

TEMATICĂ

Ediţia a VII-a a şcolii le propune participanţilor să exploreze potenţialul de dezvoltare culturală şi turistică a satului Ponoarele din judeţul Mehedinţi din prisma specializărilor pe care le urmează şi în relaţie cu diferite discipline complementare pe care au prilejul să le experimenteze practic în contextul școlii de vară. Participanții vor colabora cu tineri din Ponoarele, cu meșteri și localnici.

Ponoarele este cea mai mare comună din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu cele mai semnificative elemente de patrimoniu natural și numeroase monumente istorice laice. Diversitatea obiectivelor de patrimoniu natural și cultural întâlnite în Ponoarele, rezultatele studiilor anterioare de cercetare derulate de Asociația MAIE în comună și familiarizarea comunității cu activitățile turistice și culturale sprijină derularea activităților școlii de vară în această zonă. Proiectul le oferă localnicilor șansa să beneficieze de un model de amenajare perfect integrată în peisajul cultural local, care poate fi utilizat ca exemplu de bune practici în designul viitoarelor imobile realizat în acord cu specificul local.

ABORDARE

Școala de vară propune o abordare multidisciplinară, reunind mai multe direcții de intervenție: arhitectură, design, antropologie și artă contemporană. Participanții la școala de vară vor colabora cu experți în antropologie, istorie, patrimoniu cultural și natural, design și arhitectură, și vor colabora cu localnicii.

Interdisciplinaritatea proiectului provine din intersectarea, în contextul activităților școlii de vară, a celor trei elemente identificate de echipa Asociației MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți ca soluții cheie pentru o dezvoltare coerentă și responsabilă a regiunii: patrimoniul natural, comunitatea locală și patrimoniul cultural.

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le vor oferi participanților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de tineri specializați în discipline conexe.

Partea practică și de cercetare va fi completată cu ateliere și discuții coordonate de specialiști în domenii relevante, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

ACTIVITĂȚI

Școala de vară Exploring GPMh, ediția a VII-a, cuprinde două ateliere, derulate în săptămâni consecutive, astfel:

ATELIERUL DE ANTROPOLOGIE

(SĂPTĂMÂNA 31 iulie – 6 august)

Atelierul de antropologie urmărește cercetarea atitudinii comunității față de dezvoltarea turistică a comunei Ponoarele și schimbările aduse în dinamica comunității. Participanții vor utiliza fotografia ca instrument de explorare antropologică pentru a realiza portretele fotografice și narative a unor localnici.

Atelierul are la bază metode non-formale și le oferă participanților ocazia să participe activ în cercetarea și valorificarea poveștilor și istoriilor personale ale localnicilor, prin vizite de documentare în diferite sate din comuna Ponoarele și interviuri calitative.

În cadrul atelierului, participanții vor îmbina activitățile de cercetare antropologică cu documentarea fotografică și narativă a poveștilor localnicilor.

Atelierul se va finaliza cu un raport care va oferi o perspectivă privind particularitățile oamenilor din geoparc, văzuți ca o componentă cheie în dezvoltarea durabilă a zonei.

ATELIERUL DE ARHITECTURĂ

(SĂPTĂMÂNA 6 – 13 august )

Atelierul de arhitectură își propune crearea unui spațiu creativ inspirat din tradițiile și meșteșugurile locale, precum și din peisajul cultural din Ponoarele, printr-o serie de direcții de intervenție participativă.

Pentru dezvoltarea acestui spațiu, tinerii din Geoparcul Platoul Mehedinți și din țară vor lucra împreună cu echipa proiectului și cu oamenii resursă din zonă în vederea realizării design-ului și producerii unui mobilier rural care va valorifica peisajul cultural al zonei .

Participanții vor lucra în echipe coordonate de arhitecți și de oamenii resursă în vederea realizării intervenției în spațiul natural. Soluția propusă va ține cont de specificul local și de meșteșugurile încă păstrate în zonă.

CALENDAR

19 iulie 2023 – termenul limită pentru înscriere
21 iulie 2023 – anunțarea participanților selectați

Școala de vară: 31 iulie – 13 august 2023

TRANSPORT, CAZARE, MASĂ

Pe durata școlii de vară, organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu micobuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților. Prânzul va fi gătit de participanți, în echipă.

Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

EXTRAS

La finalul școlii de vară, participanții vor primi diplome de participare și, dacă este cazul, adeverințe de practică.

ÎNSCRIERE

Participanții se pot înscrie online, până pe 19 iulie, prin completarea formularului disponibil aici. Tinerii interesați de școala de vară pot alege să participe la unul sau la ambele ateliere organizate pe parcursul școlii. Participanții selectați vor primi un mesaj de confirmare din partea echipei Asociației MAIE pe 21 iulie.

TAXĂ DE PARTICIPARE

Participarea la școala de vară presupune o taxă de 200 lei/ atelier. Cei care vor participa la ambele ateliere vor plăti o taxă de 300 lei. Aceasta va fi achitată de către participanți până pe 28 iulie 2023. Detaliile pentru efectuarea plății vor fi comunicate prin intermediul e-mailului de confirmare a participării primit din partea echipei asociației MAIE.

Tinerii din Geoparcul Platoul Mehedinți sunt invitați să participe la școala de vară fără a fi necesară achitarea taxei de participare.

CONTACT

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.