GPMh.Edu – ateliere creative 2022

GPMh.Edu – ateliere creative pentru ambasadorii patrimoniului din Geoparcul Platoul Mehedinți! 🏞️

#înscrieri 🎥📷🎨🥁✒️

Invităm copiii și tinerii din Mehedinți să participe, între 13 august și 4 septembrie, la cinci ateliere creative de educație prin experiență! Tema unificatoare este relația dintre om, patrimoniul natural și cultural, studiată la ateliere prin experiență directă și creație artistică cu inspirație în moștenirea Geoparcului Platoul Mehedinți.

PERIOADĂ

13 august – 4 septembrie 2022.

UNDE ARE LOC?

În comuna Ponoarele, județul Mehedinți.

CINE POATE PARTICIPA?

Elevi și liceeni din Geoparcul Platoul Mehedinți.

ABORDARE

🗺️ Pe post de ghizi, tinerii vor avea alături artiști contemporani și experți în educație, pentru a explora cu ușurință conceptul om-natură-patrimoniu din perspectivele a cinci arii de creație – #film documentar, #grafică, #scrierecreativă, #fotografie și #muzică.

🎨 Proiectul propune activități prin care tinerii vor putea descoperi valorile culturale ale zonei în care trăiesc, plus metode creative de punere în valoare a specificului local. Prin creațiile realizate pe durata atelierelor, tinerii vor contribui la reconstruirea multimedia, prin artă contemporană, a peisajului cultural și natural din Mehedinți.

🌱 Ateliere își propun să contribuie la dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice în ceea ce privește producția de film, fotografie, grafică, muzică și scriere narativă, creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la realitățile satului românesc și competențele de a documenta şi utiliza domeniile artistice pentru a reda creativ și contemporan povestea comunității din care fac parte.

ACTIVITĂȚI

Atelierul de film documentar

Pe parcursul atelierului de film, participanții vor lucra în echipă, fiecare îndeplinind diferite roluri ca o adevărată echipă de producție. Se vor familiariza cu metodele și tehnicile de producție video, vor surprinde imagini, iar la finalul atelierului, fiecare echipă va produce un scurtmetraj care va reflecta istoriile personale ale locuitorilor sau elemente de specific local care le-au atras atenția, redescoperind astfel comunitatea din care fac parte.

  • Atelierul este adresat elevilor din zonă, cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
  • Atelierul se desfășoară în perioada 13 august – 22 august 2022, în satul Ponoarele.

TRAINER: Elena Borcea  – Absolventă a Universității de Arte Teatrale și Cinematografie Ion Luca Caragiale, secția regie, și a masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Elena a coordonat în ultimii ani mai multe workshopuri de film adresate tinerilor: GPMH Docs, Imaginile României (atelier adresat liceenilor din Brașov), atelier de film în cadrul proiectului Noile Minorități din municipiul București și în cadrul proiectului O oră pentru democrație. Filmul de debut al Elenei, Familia mea pe scurt, a participat la Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Short Film Corner, și a primit premiul pentru debut acordat unui regizor român la Festivalul de Film Astra 2013. În perioada 2018 – 2019, Elena a realizat filmul Întâlniri cu Balta.

Atelierul de desen peisaje

În cadrul atelierului, sub ghidajul trainerului, particpanții vor realiza lucrări de artă prin care vor surprinde aspecte care le-au atras atenția. Vor dobândi cunoștiințe și abilități de desen peisaj și vor realiza interpretările unor peisaje pe baza indicațiilor primite de la coordonator. Operele create vor oferi o viziune personală a participanților asupra particularităților comunității din Geoparcul Platoul Mehedinți.

  • Atelierul este adresat elevilor din zonă, cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.
  • Atelierul se desfășoară în perioada 13 august – 14 august 2022, în satul Ponoarele.

TRAINER: Corina Drăgan –  Absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Corina este profesor la Școala Populară de Arte și Meserii “Tiberiu Brediceanu”, Brașov. Artist ilustrator, a participat în ultimii cinci ani la numeroase expoziții de artă, a realizat ilustrația pentru trei cărți și a coordonat o serie de ateliere de desen în cadrul Forumului Diversității Culturale (2017 și 2018) și Salonul Artelor Decorative (2018).

Atelierul de scriere creativă

În cadrul atelierului, participanții vor lucra în echipă sau individual pentru documentarea și producerea materialelor de scriere creativă. Pe parcursul atelierului, vor experimenta toate etapele realizării unui material narativ (cercetare, dezvoltare, editare și difuzare). La final, fiecare tânăr va participa la realizarea unuia sau mai multor eseuri despre istoria, peisajul cultural și locuitorii satelor din Geoparcul Platoul Mehedinți, care vor fi reunite într-un material diseminat prin intermediul site-ului proiectului www.arhitectura-gpmh.ro.

  • Atelierul este adresat elevilor din zonă, cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani.
  • Atelierul se desfășoară în perioada 15 august – 20 august 2022, în satul Ponoarele.

TRAINER: Oana Constantin – Oana este sociolog și formator acreditat. Membru fondator al asociației Iele-Sânziene, este gazda newsletter-ului feminist săptămânal (primul de acest fel din România), susține ateliere cu adolescente, scrie articole și proiecte, și se ocupă de gestionarea shopului caritabil. Oana s-a implicat în calitate de participant la două ediții ale școlii de vară Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți, înainte să coordoneze în 2021 activitatea de documentare a patrimoniului fotografic în cadrul proiectului Ogoi – Loc bun de adunat.

Atelierul de fotografie

Pe parcusul vizitelor de documentare în satele din geoparc, participanții vor realiza fotografii documentare cu patrimoniul natural și cultural, locuitorii sau alte elemente care le-au atras atenția. Până la finalul atelierelor, vor selecta două fotografii și vor realiza o scurtă descriere a momentului în care au fost realizate, exemplificând percepția lor despre momentele surprinse.

  • Atelierul este adresat elevilor din zonă, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.
  • Atelierul se desfășoară în perioada 25 august – 26 august 2022, în satul Ponoarele.

TRAINER: Răzvan Dima – fotograf

„Adesea explorez relația dintre corp și mediu iar fotografiile mele se regăsesc undeva în spațiul dintre autoportret și performance. Sunt născut și crescut în Constanța, RO. Am fost introdus în lumea imaginii încă din copilărie, când îmi petreceam vremea în camera obscură a bunicii mele. Am lucrat cameraman în presă, apoi am părăsit mediul jurnalistic pentru a mă întoarce la mine, la fotografie și pentru a explora lumea prin film documentar.”

Atelierul de muzică

Atelierul are la bază bogata tradiție muzicală a satelor din nordul Mehedințiului, oferindu-le participanților șansa să dezvolte, sub coordonarea trainerului, ritmul comunității lor, în cadrul căruia instrumente de percuție (tobe și tuburi) sunt îmbinate cu o melodie tradițională locală, într-un dialog egal între vechi și nou.

  • Atelierul este adresat elevilor din zonă, cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani.
  • Atelierul se desfășoară pe 4 septembrie în satul Ponoarele.

TRAINER: Cristian Melak – este unul dintre cei mai cunoscuți percuționiști din România. În portofoliul lui se regăsesc proiecte ca legendara trupa Sensor, Blanoz, Tribal House Colective, Mara & KSA, Morandi, Nopame. De-a lungul carierei sale, a avut ocazia să împartă scena cu nume precum: Sting, The Prodgy, Faitless, Goldie, Bonobo, Valdek, Jan Blomqvist, Ricardo Villalobos și multe altele. Din 2009, este trainer la Drum Caffe România, lider mondial în evenimente de percuție interactivă, cu peste 17.000 de evenimente organizate în peste 34 de țări, acest concept devenind rapid unul dintre cele mai dinamice și mai captivante momente ale oricărui eveniment.

AtelierulAflă cum poți reuși în viață

Scopul atelierului este acela de a te ajuta să devii conștient de puterea ce există în tine, pentru a deveni cea mai bună versiune a ta pentru tine și comunitatea din care faci parte.

Înscrieri aici

  • Atelierul este adresat elevilor din zonă, cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
  • Atelierul se desfășoară pe 27 august în satul Ponoarele.

TRAINER: Iulia Lățcan, expert în dezvoltare personală și profesională, lucrează îndeaproape cu manageri, antreprenori și directori ai unor companii cu renume din România. Implicată pentru al doilea an în dezvoltarea acestui atelier, Iulia va fi prezentă și în 2022 din rolul de coach și trainer.

Dorește să își pună la dispoziția tuturor celor care au nevoie lecțiile pe care le-a dobândit în cariera sa profesională, oferindu-le sprijin pentru a ajunge să performeze în domeniile lor de interes.

Iulia te poate ajuta să îți descoperi forța interioară și resursele ascunse, prin intermediul cărora poți atinge mai ușor și rapid visurile și obiectivele tale. Excelează în aria organizării și disciplinei, a managementului timpului și de atingere a obiectivelor.

EXTRAS

La finalul atelierelor, participanții vor primi diplome de participare.

ÎNSCRIERE

Înscrierile se fac la adresa de e-mail contact@asociatiamaie.ro sau la telefon 0767.297.339 sau 0756.166.515.

CONTACT

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.

☀️ Atelierele creative sunt realizate prin intermediul proiectului cultural „GPMh.Edu”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

🤝 Proiectul este derulat în parteneriat cu: Direcția Administrarea Geoparc Platoul Mehedinti din cadrul CJ Mehedinți și cu Primăria Comunei Ponoarele, Asociația Iele-Sânziene, Asociatia pentru Turism Mehedintiul de sub Munte.