Ediția 2018

Ce ar putea avea în comun studenții de la arhitectură și urbanism, cu cei de la sociologie și antropologie?

Dacă ești pasionat de patrimoniul cultural și de cercetarea, descoperirea și restaurarea unuia dintre cele mai fascinante colțuri de Românie – comuna Baltă, județul Mehedinți-, dacă vrei să înțelegi istoria, oamenii și energia locului, dacă vrei să descoperi cum pot fi protejate și valorificate monumentele și să contribui la dezvoltarea primului ecomuzeu din regiune, hai alături de noi!

 Când – 20 august – 2 septembrie 

 Locație- comună Baltă, județul Mehedinți 

 Eveniment – școală de vară  ”Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”

Tu să vii cu pasiune multă și drag pentru arhitectură, istorie și oameni.

Noi aducem  poveștile, energia, voia-bună, mâncarea delicioasă și descoperirile pentru o viață întreagă.

 

  

DESCRIERE:

Cea de-a doua ediție a Școlii de Vară dedicată arhitecturii tradiționale din Geoparcul Mehedinți este continuarea practică a cercetării efectuate în prima ediție.

Tema școlii de vară este valorificarea arhitecturii tradiţionale și posibilitățile de conservare a patrimoniului construit prin dezvoltarea unui ecomuzeu în comuna Balta. Studenții vor fi implicaţi în procesul de fundamentare a ecomuzeului, elaborarea stategiei de dezvoltare, elaborarea unor planuri de conversie și restaurare a caselor tradiţionale, aplicate punctual în renovarea și amenajarea a două construcții existente.

În același timp, participanții la școala de vară vor interacționa direct cu localnicii pentru a contextualiza patrimoniul material și imaterial al comunei. Cunoașterea istoriei, poveștilor și realităților satului, caselor și oamenilor din Balta sunt esențiale pentru a înțelege evoluția comunei, viața sa prezentă în Geoparcul Mehedinți și oportunitățile dezvoltării sale durabile.

Școala de Vară Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți – ediția II îmbină teoria și cercetarea patrimoniului tradițional din Geoparcul Platoul Mehedinți cu practica de restaurare, conservare si intervenție în situri istorice, prin prelegeri și lucru pe teren într-un sat tradițional, considerat monument de arhitectură în ansamblu, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod LMI  MH-II-a-B-10259.  De asemenea,  participanții se vor familiariza cu etnografia, una dintre cele mai răspândite metode antropologice de înțelegere a vieții sociale. Folosită pe larg în cercetarea socială, dar și în cea de piață, activistă sau în studiile urbane, etnografia presupune participarea intensivă în viața de zi cu zi a comunității pe care vrem să o descoperim; grație ei, vom putea înțelege realitățile profunde ale oamenilor din Balta. Participanții vor fi îndrumați să interacționeze cu localnicii, să stea de vorbă cu ei, să le înțeleagă viața pentru a descoperi cum au fost construite casele, ce se întâmpla cu ocazia sărbătorilor locale, care sunt meseriile cele mai importante și cum arată toate acestea în contextul dezindustrializării și migrației. Prin cercetarea ”de teren” vor fi identificate soluții de dezvoltare adaptate la realitățile și nevoile locuitorilor.

Școala de vară facilitează întâlnirea studenților viitori arhitecți cu viitori sociologi, încurajează participarea comunității locale la activitățile realizate și provoacă participanții să găsească soluții de construcție cu resursele disponibile în zonă.

ACTIVITĂȚI:  

  • Prelegeri interdisciplinare susținute de experți în cercetare, conservare și restaurare, urbanism, sociologie, antropologie, conservarea patrimoniului natural;
  • Cercetarea patrimoniului istoric construit al unui sat tradițional;
  • Identificarea și relevarea a două construcții existente în vederea utilizării lor în dezvoltarea ecomuzeului;
  • Cunoașterea istoriei, poveștilor și realităților satului, caselor și oamenilor din Balta;
  • Elaborarea unor proiecte de renovare și amenajare a două case tradiționale  în vederea utilizării lor în dezvoltarea ecomuzeului;
  • Participarea la primele etape de renovare a două case selectate pentru a fi parte din ecomuzeu;
  • Abordarea interdisciplinară a unui proiect de dezvoltare și revitalizare a unei comunități rurale;
  • Cercetarea patrimoniului cultural material și imaterial pentru valorificarea acestuia în cadrul ecomuzeului;
  • Elaborarea unor rapoarte de cercetare privind evoluția comunei, viața sa prezentă în Geoparcul Platoul Mehedinți și oportunitățile dezvoltării sale durabile;

Organizatorii vor asigura cazarea şi masa în cadrul școlii, la o pensiune din comuna Isverna. În acelaşi timp, vor fi asigurate cheltuielile de deplasare pe parcursul şcolii. Participanţii vor trebui să îşi acopere cheltuielile de transport până la Drobeta-Turnu Severin. Pentru alte întrebări ne puteți scrie pe adresa office@maieuropean.ro.

Școala de vară face parte din programul “Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți la turism durabil”, realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.