ȘCOALA DE VARĂ – EDIȚIA 2022

„ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ ÎN GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINȚI”, EDIȚIA A VI-A

Între 22 august și 4 septembrie, Asociația MAIE invită tineri interesați de dezvoltare locală, patrimoniu rural, antropologie, artă vizuală, design de obiect și arhitectură să participe la a VI-a ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Derulată în comuna Ponoarele din Mehedinți, ediția 2022 propune tema reconectării comunității cu valorile locale și cu peisajul cultural printr-o intervenție integrată care are în centru satul contemporan și identificarea unui echilibru între tradiție și modernitate, între protejarea, păstrarea și valorificarea patrimoniului local și dezvoltarea sustenabilă a lumii rurale în acord cu cerințele și nevoile prezentului.

Studenţii facultăţilor de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing şi comunicare, precum și tinerii absolvenți în căutare de oportunități de practică, vor putea să participe la ateliere de arhitectură și antropologie organizate de echipa Asociației MAIE și experții implicați în școala de vară, descoperind elementele cheie care constituie identitatea Geoparcului Platoul Mehedinți: om, natură și patrimoniu.

Ediția a VI-a a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” este realizată prin intermediul proiectului de intervenție culturală „Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociația Iele Sânziene, Asociația pentru turism Mehedințiul de sub munte, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul CJ Mehedinți și cu Primăria Comunei Ponoarele.

PERIOADĂ

22 august – 4 septembrie 2022.

UNDE ARE LOC?

În comuna Ponoarele, județul Mehedinți.

CINE POATE PARTICIPA?

Tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, inclusiv elevi de liceu interesați de explorarea patrimoniului comunității locale sau studenți din instituțiile de învățământ universitar din România.

TEMATICĂ

Ediţia a VI-a a şcolii le propune participanţilor să exploreze potenţialul de dezvoltare culturală şi turistică a satului Ponoarele din judeţul Mehedinţi din prisma specializărilor pe care le urmează şi în relaţie cu diferite discipline complementare pe care au prilejul să le experimenteze practic în contextul școlii de vară. Participanții vor colabora cu tineri din Ponoarele, cu meșteri și localnici.

Ponoarele este cea mai mare comună din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu cele mai semnificative elemente de patrimoniu natural și numeroase monumente istorice laice. Diversitatea obiectivelor de patrimoniu natural și cultural întâlnite în Ponoarele, rezultatele studiilor anterioare de cercetare derulate de Asociația MAIE în comună și familiarizarea comunității cu activitățile turistice și culturale sprijină derularea activităților școlii de vară în această zonă. Proiectul le oferă localnicilor șansa să beneficieze de un model de amenajare perfect integrată în peisajul cultural local, care poate fi utilizat ca exemplu de bune practici în designul viitoarelor imobile realizat în acord cu specificul local.

ABORDARE

Școala de vară propune o abordare multidisciplinară, reunind mai multe direcții de intervenție: design interior, design peisagistic, antropologie și artă contemporană. Participanții la școala de vară vor colabora cu experți în patrimoniu cultural și natural, design și arhitectură, și vor lucra practic cu meșteșugari locali.

Lucrul la design-ul de interior al spațiului va reprezenta o ocazie de învățare practică despre valorificarea inteligentă a patrimoniului local, prin întâlnirea dintre tineri, experți și oamenii-resursă ai zonei.

Interdisciplinaritatea proiectului provine din intersectarea, în contextul activităților școlii de vară, a celor trei elemente identificate de echipa Asociației MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți ca soluții cheie pentru o dezvoltare coerentă și responsabilă a regiunii: patrimoniul natural, comunitatea locală și patrimoniul cultural.

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le vor oferi participanților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de tineri specializați în discipline conexe.

Partea practică și de cercetare va fi completată cu ateliere și discuții coordonate de specialiști în domenii relevante, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

ACTIVITĂȚI

Școala de vară Arhitectura GPMH, ediția a VI-a, cuprinde două ateliere, derulate în săptămâni consecutive, astfel:

ATELIERUL DE ANTROPOLOGIE

(SĂPTĂMÂNA 22 AUGUST – 28 AUGUST)

Atelierul creativ de cercetare își propune documentarea antropologică a memoriei și mitologiilor din comuna Ponoarele. Are la bază metode non-formale și le oferă participanților ocazia să participe activ în cercetarea și valorificarea poveștilor și istoriilor locale, prin vizite de documentare în diferite sate din comuna Ponoarele și interviuri calitative cu localnicii.

Atelierul cuprinde și o parte teoretică, prin care participanții vor dobândi cunoștințe din domeniul cercetării și o mai bună înțelegere a peisajului cultural local. Participanții vor completa rezultatele cercetării pe teren cu date culese din surse secundare, puse la dispoziție de localnici.

Cercetarea se va finaliza cu un raport care va oferi o perspectivă privind particularitățile geoparcului așa cum sunt văzute de localnici, precum și asupra modului în care mitologiile locale sunt asumate și interpretate de comunitate.

ATELIERUL DE ARHITECTURĂ

(SĂPTĂMÂNA 28 AUGUST – 4 SEPTEMBRIE)

Atelierul de arhitectură își propune crearea unui spațiu imprimat de identitatea locală și peisajul cultural din Ponoarele, printr-o serie de direcții de intervenție participativă.

Presupune designul și amenajarea unei construcții (foișor belvedere) din centrul satului Ponoarele, care urmează să devină un spațiu identitar al comunității, creat de participanții la școala de vară în colaborare cu tineri localnici, meșteri din geoparc și specialiști în valorificarea patrimoniului rural.

În designul spațiului, care va conecta trecutul cu prezentul, vor fi îmbinate trei componenente cheie – mitologiile locale descoperite în comunitate pe durata cercetării, elemente de patrimoniu natural și cele de patrimoniu cultural local.

Obiectivul este construirea unei sinergii între pilonii identității Geoparcului Platoul Mehedinți – om, natură, patrimoniu – oferindu-le participanților la școala de vară, localnicilor și vizitatorilor șansa să conștientizeze particularitățile și valoarea acestui teritoriu.

CALENDAR

15 august 2022 – termenul limită pentru înscriere
18 august 2022 – anunțarea participanților selectați

Școala de vară: 22 august – 4 septembrie 2022

TRANSPORT, CAZARE, MASĂ

Pe durata școlii de vară, organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu micobuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților. Prânzul va fi gătit de participanți, în echipă.

Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

EXTRAS

La finalul școlii de vară, participanții vor primi diplome de participare și, dacă este cazul, adeverințe de practică.

ÎNSCRIERE

Participanții se pot înscrie online, până pe 15 august, prin completarea formularului disponibil aici. Tinerii interesați de școala de vară pot alege să participe la unul sau la ambele ateliere organizate pe parcursul școlii. Participanții selectați vor primi un mesaj de confirmare din partea echipei Asociației MAIE pe 18 august.

TAXĂ DE PARTICIPARE

Participarea la școala de vară presupune o taxă de 250 lei/ atelier. Cei care vor participa la ambele ateliere vor plăti o taxă de 400 lei. Aceasta va fi achitată de către participanți până pe 19 august 2022. Detaliile pentru efectuarea plății vor fi comunicate prin intermediul e-mailului de confirmare a participării primit din partea echipei MAIE.

Tinerii din Geoparcul Platoul Mehedinți sunt invitați să participe la școala de vară fără a fi necesară achitarea taxei de participare.

CONTACT

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.